Експертне середовище освітян відреагувало на лобіювання гендерної організації «Ла Страда Україна» у школах

Експертиза
12.01.2022
Експертне середовище освітян відреагувало на лобіювання гендерної організації «Ла Страда Україна» у школах

На початку нового року розгорівся скандал через лист Київської ОДА до навчальних закладів. В рамках анкетування щодо здорового та безпечного середовища, чиновники розмістили питання про проінформованість щодо гарячих ліній ГО «Ла Страда Україна». Цю організацію співзаснувала та очолювала понад 20 років Катерина Левченко, нинішня Урядова уповноважена з гендерної політики. «Ла Страда Україна» займається просуванням та дотриманням ідей гендерної рівності, а поняття «гендер», як відомо, закріплює можливість особи поводитися всупереч своїй біологічній статі, щоразу самостійно визначати свої соціальні й сексуальні ролі. Освітян здивувало таке лобіювання конкретної організації через учбові заклади, а рух «Всі разом!» звернувся до резидентів Кабінету експертів за коментарями. Усі вони в один голос стверджують – дії чиновників незаконні та направлені на інтереси конкретної гендерної організації, яка не має підтримки у суспільстві.

Альбіна Паренюк, співзасновниця та методист Міжнародного альянсу для розвитку християнської освіти (МАРХО), президент БФ «Дари навчання», член Громадської ради МОН України з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями, учасник робочих груп з розробки законодавчих ініціатив у сфері освіти (з 2015 р.), резидент Кабінету експертів:

«Департаменти освіти розпочали 2022 рік з підготовки звітів про роботу шкіл (не департаментів!), що мають реалізовувати політику, на яку українське суспільство запиту не мало. Йдеться про стратегію розбудови безпечного та здорового середовища у новій українській школі (НУШ).

Слід нагадати, що НУШ – це всеукраїнський експеримент без аналізу, прогнозування та відповідальності за його результати, метою якого є оптимізація шкіл та скорочення кількості вчителів.

Підготовку звіту Департамент КОДА розпочав з Листа (від 04.01.2022 р. N 01 – 13/4) до Центрів професійного розвитку педагогічних працівників, яким зобов‘язано подати відомості:

– про територіальну громаду, в якій здійснюється медичне обслуговування учнів та працівників шкіл;

– про мультимедійне, демонстраційне обладнання, наявність імітаційних майданчиків, навчальних тренажерів;

– про організації та установи, з якими налагоджена співпраця закладу освіти;

– про регіональні карти та дорожні плани дій можливих небезпечних ситуацій або їх загроз;

– про організацію шкільних служб довіри тощо;

– про кількість учасників освітнього процесу, які поінформовані про (увага!) роботу ГО «Ла Страда – Україна»;

– про соціальні проекти громади;

– про залучення волонтерських ресурсів для реалізації соціальних проектів;

– про програми та плани з реалізації стратегії…

Всю цю інформацію необхідно надати не департаменту, а сумнівній ГО «Ла Страда – Україна» (у формі анкети, посилання на яку Департамент публікує у Листі), що має у пріоритетах так звану «гендерну» складову, спрямовану на впровадження на урядовому рівні ідеології ЛГБТ – СОГІ, яку на законодавчому рівні просуває її співзасновник Катерина Левченко.

Участь в анкетуванні закладів освіти громадської організаціі «Ла Страда – Україна» є грубим порушенням автономії закладів освіти та порушенням основних принципів права на освіту у частині педагогічної свободи вчителя, як одного з трьох учасників навчального процесу (крім учнів та батьків).

Виникають два питання:

1) з якою метою і як буде використана інформація, надана закладами освіти у розпорядження ГО «Ла Страда – Україна»,

2) яку відповідальність понесуть МОН, Департаменти ОДА, Центри професійного розвитку та директори закладів освіти за використання інформації державних освітніх реєстрів в інтересах громадської організації, яка не має підтримки українського суспільства?»

Тетяна Гаркун, директор Хмельницької приватної гімназії «Мої обрії», резидент Кабінету експертів:

«На виконання наказу МОН України щодо реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі на 2021 рік є подання в Кабінет Міністрів з планом заходів до 1.12.2021.

Вважаю, що ГО «Ла Страда» скористалась цим наказом з метою просування та лобіювання своєі програми. Вивчаючи план заходів, запропонованих Міністерством, там немає жодних «гендерних» вказівок для забезпечення безпечного та здорового освітнього середовища у новій українській школі, проте зацікавлені чиновники ( думаю, за погодженням Київської ОДА або Департаменту освіти) відкрито вводять запитання в опитувальник щодо роботи своєї громадської організаціі. В Хмельницькій області ( де працює наш християнський освітній заклад ХПЛ «Мої обрії» не було ще вказівок від Департаменту щодо реалізації даного наказу, а тим більше немає «гендерного» підтексту. Вважаю, що на таку ситуацію в Київській обл. є політична воля чиновників Міністерства і погодження просувати «гендерну політику» так відкрито».

Роман Аблязов, практичний психолог І категорії в освітніх закладах з досвідом роботи понад 10 років, голова ГО “Простір родини”:

«Безумовно, такий приклад свідчить про вибіркове ставлення Департаменту освіти і науки Київської ОДА до співпраці з неурядовими організаціями. Лобіювання інтересів ГО “Ла Страда Україна” державною структурою та надання їй особливих преференцій серед інших – викликає ноту обурення. В громадських колах “Ла Страда Україна” показала себе заангажованою організацією, сателітом українського ЛГБТ-руху. Катерина Левченко, свого часу, очолювала ГО “Ла Страда Україна”. А тепер вона Уповноважена урядом з гендерних питань. Я вбачаю у цьому інциденті відкритий конфлікт інтересів і використання адміністративного ресурсу для підтримки однієї неурядової організації з сумнівною репутацією.

Освітня політика має бути продовженням державної концепції розвитку і підтримки сім’ї. А для цього необхідно залучати до співпраці широку коаліцію українських просімейних організацій. Саме просімейна репутація, прозорість і професійність – ознаки тих організацій, які дійсно варто залучати до реалізації державної політики».

Нагадаємо, рух «Всі разом!» раніше описував суть «гарячих» ліній ГО «Ла Страда Україна». На сайті є дві таких лінії. Одна з них – дитяча. Вона створена нібито для регулювання стосунків дітей та батьків і педагогів. Зокрема, часто це сприймається підлітками як заклик не згоджуватися з виховними процесами і телефонувати розповідати про різні конфліктні ситуації в родині. Це підриває авторитет інституту сім’ї та батьків. А інша гаряча лінія розрахована на дорослих і її формулювання на сайті звучить так: «Для попередження гендерної дискримінації». Саме поняття “гендер” закріплює можливість особи поводитися всупереч своїй біологічній статі, щоразу самостійно визначати свої соціальні й сексуальні ролі. До слова, ГО “Ла Страда – Україна” активно займається просуванням Стамбульської конвенції в Україні.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram