Канадці самі себе вбивають: 45 тисяч людей померло від евтаназії

Актуально
18.10.2024
Канадці самі себе вбивають: 45 тисяч людей померло від евтаназії

У Канаді майже 45 тис. людей за сім років наклали на себе руки, скориставшись програмою «Медична допомога при смерті» (MAID). Дані з 2016 по 2022 рік надійшли від Health Canada, федерального департаменту, що відповідає за допомогу народу Канади у збереженні та зміцненні здоров’я. Статистика свідчить, що з кожним роком кількість смертей стрімко зростає.

Допомогу під час вчинення самогубства в Канаді було легалізовано у 2016 році. Упродовж першого року померло 1018 осіб. Наступного року кількість померлих майже потроїлася до понад 2,8 тис. осіб. Протягом наступних кількох років кількість смертей стрімко зростала. До 2020 року кількість загиблих перевищила 10 тис. До 2022 року ця цифра досягла колосального показника — 13 241 особа, що становить 4,1% усіх смертей у Канаді того року. Останнє оновлення доступних даних датовано 2022 роком, тому можна припустити, що за останні два роки ці показники зросли.

Канадська програма потрапила під пильну увагу через ліберальний підхід до затвердження заявників. Особливо це стосується людей, які страждають на психічні захворювання.

Після легалізації у 2016 році евтаназії схвалення на її застосування змогли отримати лише дорослі, природна смерть яких була «розумно передбачуваною». Варто зазначити, що особам із психічними захворюваннями евтаназія була категорично заборонена. Проте у 2021 році Канада поширила дозвіл на дорослих, чия природна смерть не є «розумно передбачуваною», скажімо, на тих, хто має невиліковні захворювання та інвалідність. А у 2027 році програму планують розширити для людей, які бажають померти через єдину причину – психічний розлад.

Однак вже є історії, коли канадцям з психічними захворюваннями дозволяли покінчити з життям. 61-річний Алан Ніколс був госпіталізований у 2019 році через побоювання, що він налаштований на самогубство. Однак протягом місяця він звернувся з проханням про допомогу в самогубстві і був убитий. Він назвав однією з причин, чому хотів померти, начебто «втрату слуху».

Інший чоловік, 54-річний Амір Фарсуд, жив із болісним хронічним болем у спині та приймав ліки від депресії та тривоги. Він хотів закінчити своє життя за допомогою MAID у 2022 році, оскільки він не міг працювати і йому загрожувала бездомність. Однак він передумав лише після того, як для нього зібрали понад 60 000 доларів.

Нещодавно в соціальних мережах відбувся скандал між доктором Еллен Вібе, яка керує клінікою допомоги самогубцям у Канаді, та Ліз Карр, актрисою та захисницею прав людей з інвалідністю. Карр пересувається в інвалідному візку з семи років. Вона противник допоміжних самогубств. Правозахисниця стурбована вразливими людьми, які звертаються з проханням про допомогу в самогубстві. Вона зазначає, що часто такі люди відчувають примус це зробити.

В свою чергу Вібе причетна до понад 400 смертей. Вона назвала це «найкращою роботою», яку вона коли-небудь робила. Слід зазначити, що вона займається вбивством не тільки дорослих людей, а й ненароджених. Лакар керує клінікою для абортів. Скандал відбувся після того, як стало відомо, що клініцист убила бізнес-леді з діагнозом деменція у віці п’ятдесяти років, військового ветерана з посттравматичним стресовим розладом і хронічним болем і навіть 56-річну жінку з прогресуючим розсіяним склерозом, яка морила себе голодом, щоб виконати вимоги MAID.

Канада – не єдина країна, де психічно хворих піддають евтаназії. У Нідерландах кількох жінок у віці 20 років вбили лише через психічні страждання, а також 28-річну жінку з аутизмом, яка страждала від хронічної втоми.

Однак канадське законодавство є одним із найбільш слаборегульованих. Раніше цього року редакція видання The Washington Post закликала Канаду «переосмислити» свою «ризиковану експансію» евтаназії. Вони зазначили, що майбутня експансія на психічні захворювання заходить занадто далеко. «Багато людей, які охоплені психічними розладами, тимчасово вважають самогубство своїм єдиним виходом. Але потім вони вдячні, що не вбили себе в глибині своїх страждань», — написала редакція.

«Закон Канади є ймовірно найбільшою загрозою для існування людей з обмеженими можливостями з часів нацистської програми в Німеччині в 1930-х роках», – заявив Тім Стейнтон, директор Канадського інституту інклюзії та громадянства.

Нагадаємо, Юридичне товариство Шотландії, яке представляє понад 13 000 шотландських адвокатів, засудило запропонований законопроєкт про самогубство. У своїй заяві Юридичне товариство висвітлило численні недоліки в законопроєкті про допоміжну смерть для невиліковно хворих дорослих в Шотландії.

Читайте також: Губернатор штату Делавер наклав заборону на законопроєкт про евтаназію

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram