Шлюбний договір. Співмешкання та ілюзія сім’ї. Наталія Горбаль у Кабінеті експертів

Експертиза
16.10.2024
Шлюбний договір. Співмешкання та ілюзія сім’ї. Наталія Горбаль у Кабінеті експертів

«Чоловік проживаючи з дівчиною без реєстрації шлюбу вважає себе неодруженим. А жінка в той час вважає себе заміжньою. Це вже один з ризиків співмешкання», – зазначили у новому випуску Кабінет експертів. Про шлюбний договір, цивільний шлюб та ризики такого нереєстрованого співмешкання розповідає Наталія Горбаль, адвокат з сімейного права.

Не секрет, що спільне проживання без реєстрації шлюбу є наразі поширеним явищем. Проте, чому воно унормувалось, і які ризики несе для чоловіка або дівчини? Пані Наталія розповідає, що багато спілкувалась на цю тему зі своїми клієнтами. «Мені було цікаво почути ось це формулювання з яким чоловіки запрошують дівчину жити до себе додому. Тобто я ставила себе на місце дівчини, і не могла зрозуміти, що ж таке має сказати чоловік, щоб я несповна розуму взяла свою валізу і побігла до нього жити…», – говорить адвокат.

Вона розповідає, що ставлячи своє питання про те, що говорять чоловіки коли пропонують жити разом, постійно вживала формулювання «вона та сама». На це всі чоловіки «як один» відповідали, що якщо ця дівчина та сама, то кликати її будуть лише заміж. Подібне питання Наталія ставила і жінкам. Про їх відповіді – детальніше у цьому випуску.

Чому пари не бажають реєструвати свій шлюб? Чоловіки це аргументують тим, що законодавство часто створене так, що він втрачає права і привілеї в разі реєстрації шлюбу. Чи то з питань майна або опіки над дитиною.  Проте, гість Наталія не згодна з твердженням, що у жінок більше переваг, ніж у чоловіків. «Тут все залежить від доказової бази і найкращих інтересів дитини», – говорить вона.

Більше цікавого дивіться у випуску!

Нагадаємо, що Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!”. Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram