Агресивна Укрпошта, Закон про медіа, заборона Телеграму і що не так з НацРадою? Сергій Томіленко у Кабінет експертів

Експертиза
02.10.2024
Агресивна Укрпошта, Закон про медіа, заборона Телеграму і що не так з НацРадою? Сергій Томіленко у Кабінет експертів

Про заборону Телеграму, важливість професійної журналістики, прифронтові медіа і реформи говоримо у новому випуску Кабінет експертів. Експерт у студії – голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Він говорить, що інколи професійна журналістика асоціюється у людей з нудним підручником у школі. Особливо зараз, на фоні соціальних мереж, стримерів та великої кількості блогерів. Безпосередньо, це явище зумовлене розвитком технологій, медіаплатформ. І водночас відсутністю відповідальності за фейки та браку довіри через редакційні політики. Попри це все, якісна журналістика потрібна суспільству, зазначили під час розмови.

На думку гостя, відсутність довіри зумовлена олігархічною моделлю медіа. Відповідно, такі канали могли дискредитувати політиків, різні явища, течії у суспільстві. «На сьогодні ж, ми (НСЖУ-ред.) керуємось повагою до Етичного Кодексу, який закладає базові вимоги до журналістських матеріалів. Вони мають бути об’єктивними, правдивими. А також зазначають, що керуватись журналіст має служінням суспільству, а не засновнику, власнику чи владі. Але водночас, ми визнаємо мандат держави, з точки зору закнодавства», – розповідає Сергій Томіленко.

Проте, як додає Сергій, Національна спілка журналістів критично ставиться до нового Закону про медіа. «Я вважаю, що триста сторінок не є ознакою вдалого ефективного Закону. Триста сторінок – це значить, що Закон складний. Він визначає, що єдиний регулятор для всіх журналістів та платформ є Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, до політичної незалежності якої все одно лишаються питання», – говорить гість.

Також у випуску поговорили про катастрофічну ситуацію з закриттям третиною медіа і редакцій від початку 2022 року. Причин декілька – повномасштабне вторгнення, економічна ситуація, як наслідок втрата мотивації.

Далі у випуску почуєте про «новинні пустелі», закриття регіональних телеканалів, свободу слова в Україні та друк прифронтових газет прямо зараз на Донеччині. Про все це та більше дивіться у відео!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram