Львівська суддя Сидор скасувала рішення обласних депутатів на захист інституту сім’ї

Актуально
17.09.2024
Львівська суддя Сидор скасувала рішення обласних депутатів на захист інституту сім’ї

Львівський окружний адміністративний суд заборонив Львівській обласній раді висловлювати критичну позицію проти законопроєкту № 9103 «Про інститут реєстрованих партнерств». 6 вересня суддя Наталія Сидор своїм одноосібним рішенням скасувала депутатське звернення щодо недопущення прийняття закону.

Як ми раніше повідомляли, 6 квітня 2023 року відбулася позачергова сесія Львівської облради на тему «Законопроєкт № 9103 – злочин проти національної безпеки». Тоді ж депутати прийняли і направили Звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України про недопущення прийняття проєкту Закону про одностатеві партнерства.

У зверненні зазначили, що №9103 послаблює й віддаляє перемогу України над Москвою. А також ідеологічно знищує та морально розбещує українське суспільство. Ідеться про нападки на дві визначальні суспільні цінності: національне та родинне виховання. Також засудили маніпуляції, які використовують прихильники гомосексуальних союзів.

Одразу після даного звернення, у травні 2023 року лгбт-активіст Петро Жеруха подав позов до адміністративного суду на Львівську облраду. На його думку, звернення нібито «підбурює до дискримінації». Проте суд не визнав зміст звернення дискримінаційним. Натомість головним аргументом судді Наталії Сидор є невідповідність звернення (депутатів Львівської облради-ред.) до повноважень органів місцевої влади.

Голова громадської організації «Всі разом!» Руслан Кухарчук зазначає: «Суддя, яку громадяни не обирали, скасувала рішення і звернення обласної ради, яку громадяни обирали. Відповідно до ст. 5 Конституції України, носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування».

Відтак, суд першої інстанції ухвалив рішення на користь представника лгбт-угрупування Жерухи і скасував Звернення облради щодо проєкту Закону «Про інститут реєстрованих партнерств» до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України (пункт 1.2).

Варто зазначити, що відповідно до ст. 40 Конституції України, усі мають право на звернення до органів державної влади чи органів місцевого самоврядування та посадових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь. Відтак, суд не може скасовувати і позбавляти кого-небудь права на звернення.

Також голова «Всі разом!» додає: «Звісно, буде апеляція. Звісно, ми “Всі разом!” на цьому етапі долучаємося до справи. Звісно, закон, право і волевиявлення громадян здолають юридичне невігластво і авторитаризм лгбт-угрупування. Законопроєкт 9103 є спробою скасувати Сімейний кодекс і Конституцію України».

Правова позиція організації «Всі разом!» в контексті даної справи – рішення суду незаконне і тому наполягаємо на оскарженні в апеляційному порядку. Наголошуємо на тому, що суд помилково розглядав справу за правилами спрощеного провадження. Попри те, що справа стосується значних суспільних інтересів. Львівську обласну раду позбавили можливості ефективно користуватись своїми правами, ставити питання учасникам справи, надавати пояснення, заявляти клопотання.

Є очевидним, що обласна рада в оскаржуваному рішенні відстоює інтереси регіону з метою захисту і зміцнення суспільства на основі національної системи духовних цінностей. Зокрема захисту традиційного  характеру середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь, захисту інституту сім’ї, здорового і безпечного дитинства, поліпшення демографічної ситуації регіону і країни в цілому.

Додамо, що в Україні наразі вже є рішення близько 105 місцевих рад всіх рівнів на захист сім’ї і свободи та недопущення запровадження інституту цивільних партнерств в Україні. Це масштабна кампанія по всій Україні – марафон місцевих рад проти гендерної концепції.

Нагадаємо, що подібна судова справа відбулась у Чернівецькій обласній раді у 2020 році. Після дворічного супроводу у справі від «Всі разом!», суд ухвалив рішення на користь Чернівецької облради та відмовив лгбт-організації у повному обсязі. Таким чином було ухвалено, що місцеві депутати мають право захищати сім’ю і протидіяти ЛГБТ-пропаганді.

Нагадаємо, що від 13 березня у Верховній Раді України зареєстрований проєкт закону № 9103 «Про інститут реєстрованих партнерств». Законопроєкт передбачає легалізацію одностатевих союзів в Україні, а також визнання на території України зареєстрованих в інших країнах одностатевих партнерств і «шлюбів». Ініціатором законопроєкту виступила народний депутат з фракції «Голос» Інна Совсун. До неї долучилися ще 17 колег з фракцій «Голос» та «Слуга народу».

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram