З якою метою Олександр Третяк бажає стати мером Рівного

Актуально
08.10.2020
З якою метою Олександр Третяк бажає стати мером Рівного

У 26 років він став наймолодшим ректором духовної семінарії. У 34 балотується на міського голову Рівного і займає впевнене лідируюче місце у рейтингах. Усе його життя – це рух, а численні соціальні проекти говорять красномовніше будь-яких слів. Він відомий і за межами своєї області як громадський діяч та організатор вуличних сімейних заходів. Він – багаторічний партнер та друг руху «Всі разом!», а у 2019 саме у нашій тісній співпраці проходив фестиваль «Всі разом за сім’ю!» в Рівному.

Пропонуємо ексклюзивне інтерв’ю із кандидатом на пост міського голови Рівного – Олександром Третяком.

-Ви балотуєтесь на посаду міського голови Рівного. Які Ваші очікування від цієї каденції?

– Я балотуюсь у мери Рівного від партії «Європейська солідарність». Сьогодні вкрай необхідно, щоб люди із принципово стійкою позицією, морально чесні, із здоровими  християнськими переконаннями ішли у місцеве самоврядування і брали на себе всю відповідальність. Тому що реально настав час, коли ми просто зобов’язані брати у свої руки всі можливі інструменти і творити зміни, робити покращення. Як християнин я повинен докласти усі зусилля і зробити усе можливе, щоб зробити якомога більше добрих справ. У мене є потужна команда людей, з якою я йду. І тому 5 найближчих років будуть проведені у самовідданій кропіткій праці на благо нашої держави.

– Якими принципами Ви керуєтеся?

– Мій мотив завжди базується на ефективній дієвій позиції. Це було закладене мені ще змалку моїми батьками, моїми вчителями у школі і, очевидно, передалося по генах по материнській і батьківській лініях. Ось така самовіддана праця заради тих людей, які навколо мене. Скільки я себе пригадую, я завжди був в епіцентрі всіх важливих подій. Починаючи від студентських часів: я організував студентську спільному, котра займалася активними соціальними просвітницькими акціями. Коли була Помаранчева революція, я був у вирі подій. Коли розпочався Майдан, я сильно хвилювався і так само долучався в певній мірі. Коли розпочалася війна на Сході України, я був одним із перших, хто туди їхав у якості волонтера, і до цього часу підтримую сім’ї воїнів. Власне, це є моя така життєва проактивна позиція. Це моя мотивація жити, служити. Адже як християнин я керуюсь євангельськими принципами, а вони завжди є і будуть мотивацією до змін. Я люблю людей свого міста, а тому дію.

– Ви починали як громадський діяч. Які яскраві соціальні проекти можете згадати?

– Я займався організацією культурно-просвітницьких заходів. На телебаченні мав проект «Інша перспектива». Працювали із службою захисту дітей по формуванню відповідального батьківства, організовували форуми та круглі столи. Є організатором Фестивалю Родини у Рівному, котрий збирав тисячі людей.

Останнім найбільш поширеним проектом стала ініціатива «Підвези медика». Ця акція триває і до нині. У березні-травні мій день розпочинався о 5-6 ранку, коли я відкривав телеграм-канал, де медики просили відвезти в Обласну лікарню, Центральну міську лікарню чи інший медичний заклад. На цю акцію дехто говорив: «Чи ти у своєму глузді? Усі масово хворіють, а ти добровільно йдеш в самий епіцентр ковіду». Я навіть допомагав медсестрам, зокрема старшій медсестрі інфекційного відділення, котре було опорним у нашому місті і було переповнене хворими на ковід. Але ми щодня розпочинали свій день з молитви: «Господи, ми ж робимо добру справу задля блага людей». І яскравим свідченням було те, що всі наші водії по цей день є здоровими і ніхто не захворів. У нас є група в Телеграм, де 1700 учасників. Половина з них – медики, а половина – водії. Щодня системо «працювало» водіїв з 50, інші долучалися по можливості.

Крім підвезення медиків, ми ще займалися виготовленням захисних-екранів масок. Рекламна агенція виготовляла нам сам матеріал, а потім ми відносили все в ательє, де шили спеціальні резинки і стрічки, щоб медикам було комфортно носити цю маску.

– Сімейна політика. Як плануєте захищати та плекати інститут сім’ї?

– Протягом трьох років у Рівному активно проводилися Фестивалі Сім’ї. З поміж усіх обласних центрів вони були одними з найбільш велелюдних, що означає, що для рівнян культура підтримки родинних цінностей є вкрай важливою. Ми не збираємося зупинятися на досягнутому і надалі будемо підтримувати всі просімейні ініціативи. Торік ми організовували Фестиваль Сім’ї, в рамках якого відбувався благодійний збір коштів на придбання апарату для звершення складних операцій для обласної дитячої лікарні. Завдяки мешканцям нашого міста та учасникам сімейного фестивалю у Рівному, була зібрана необхідна сума і цей німецький дороговартісний апарат був придбаний. Йдеться про веносканер для онкогематології Рівненської обласної дитячої лікарні. Під час фестивалю зібрали на нього понад 50 тис грн.

– Якби під час Вашої каденції у Рівному захотіли б провести так званий гей-парад, якими були б Ваші дії?

– Таких маршів у Рівному ніхто не проведе і не збирається поки що проводити. Швидше за все, можуть бути провокації для міського голови, як це було зроблено минулоріч для чинного міського голови. Бо була ніби подана заявка у міську раду на проведення так званого «Маршу Рівності». Хоча це просто була провокація задля прощупування.

– Три речі, котрі перш за все Ви хотіли би змінити на посаді міського голови у Рівному.

– Коли мене запитують подібне, мені навіть важко зорієнтуватися, бо в нас в місті стільки проблемних зон. Але давайте спробуємо. Отож, перше: повернути довіру людей до місцевого самоврядування. Друге: зробити максимальний аудит – перевірити весь стан справ у нашому місті, щоб орієнтуватися де наша вихідна точка і звідки нам виходити у процес цих змін. І третє: мінімізувати, напевно, всіляку таку складову, яка вселяє недовіру до мешканців міста. Йдеться про корупційну складову. Мінімізувати корупційні ризики у нашому місті.

– Які напрями діяльності будуть у пріоритеті?

– Якщо по сферах, то найперша сфера для нас – це житлово-комунальне господарство. Це за замовчуванням. Міський голова не має пишатися тим, що він десь прибрав вулиці, поміняв лампочки – це за замовчуванням має відбуватися. Друге – це сфера охорони здоров’я, вона повинна бути ключовою у нас. І в рамках ініціативи «Підвези медика» я активно працював і бачив, які є проблеми в цій сфері. Тому охорона здоров’я є для нас у пріоритеті. І освіта. Адже зміни в нашому місті можуть бути реальними, коли вони розпочнуться із свідомого підходу громадян до ставлення до свого міста, вулиці, під’їзду, будинку. Ми будемо намагатися реально впливати на свідому позицію людей через освіту та культуру, адже це ті складові, на котрі мало хто раніше звертав увагу. Тобто десь і фінансуючи за залишковим принципом ці сфери і вважаючи, що понад усе має бути економіка, а освіта і культура лишалися десь на маргінесі. Тому ми повинні виховувати свідоме громадянське суспільство.

– Як одним словом чи реченням можна охарактеризувати Вашу передвиборчу програму?

– Любити місто – значить, діяти.

– Що Ви побажали би своїм опонентам на посаду міського голови?  

– Дотримуватися чесних правил, пам’ятати, що правда понад усе. А також не використовувати брудних технологій, бо вони можуть одного дня бумерангом обернутися у ту сторону, з якої вони виходять.

– Як Ваша сім’я ставиться до активностей у громадській сфері?

– У мене є прекрасна дружина, котра з першого дня нашого шлюбу, підтримує мене в усіх моїх справах і розуміє мене. Чи то волонтерські поїздки в Африку, чи то були поїздки в зону АТО, чи це інші напрямки служіння. Однозначно, моя сім’я підтримує мене і в цих починаннях. Адже балотування на міського голову Рівного – це перший мій політичний досвід.

Дуже часто мене запитують, чому я йду в політику. Адже там дуже багато бруду. Але брудно там, де нема чистоти. Темно там, де нема світла. Тому закликаю всіх людей, свідомих громадян нашої країни, а особливо тих людей, котрі мають християнські принципи та переконання, розвивати культуру служіння в місцевих громадах, не боятися іти в місцеві органи самоврядування, балотуватися в усі можливі органи місцевого самоврядування і привносити зміни на місцях.

Спілкувалася Ольга Дацька, рух «Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram