“Юрик” і брехня про блокаду Маріуполя: чому мешканці обурені? Євген Сосновський у Кабінеті експертів

Актуально
13.09.2023
“Юрик” і брехня про блокаду Маріуполя: чому мешканці обурені? Євген Сосновський у Кабінеті експертів

«У фільмі показана неправда про те, що відбувалось у Маріуполі. А звідки ми знаємо, що то Маріуполь? З перших кадрів показують фото головних героїв на маріупольському пірсі, на фоні завод Азовсталь. Тобто, відразу зрозуміло, що є прив’язка до міста», – розповідає у студії Кабінету експертів гість Євгеній Сосновський.

Євген – маріуполець, який провів 62 дні у місті під час його блокади. Він полюбляє фотографувати, зроблені ним знімки Маріуполя стали часто використовувані у засобах масової інформації.

У випуску говоримо про блокаду Маріуполя і нашумілий фільм «Юрик. Дорога не торкаючись землі» , який вийшов в ефір телеканалу СТБ 24 серпня, в День Незалежності України. Нашумілий тому що у стрічці багато разів акцентується увага на організованій евакуації від Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Якої насправді, за словами маріупольців, там не було.

Відповідно, проживши у Маріуполі все своє життя, в тому числі оточення міста російськими військовими, він бачив, що відбувалось у місті. Як насправді виживали мешканці, в яких умовах сиділи у підвалах, переважно без можливості покинути місто. Він розповідає, що ніякої евакуації у місті не було, всі виїжджали з міста як могли.

Проте у фільмі показали зовсім іншу реальність. «Всі події, які там показані, м’яко кажучи, не відповідають дійсності, яка відбулась у місті, сказав Сосновський. – Там не було автобусів ОБСЄ чи евакуаційних коридорів. Люди їхали на свій страх і ризик».

Також гість випуску розповів про конкретні історії знайомих йому людей, які втрачали рідних під час блокади міста. Після почутих розповідей про згорілих вщент мешканців або розстріляних прямо біля свого під’їзду відразу приходить усвідомлення, а можливо для когось і нагадування про реальність війни. А також тих людських страждань, які проходять мешканці міст в Україні, які пережили окупацію, обстріли або блокаду.

ДИВІТЬСЯ ВИПУСК:

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram