Як українські євангеліки впливають на американську політику щодо України: The Washington Post

Актуально
11.09.2024
Як українські євангеліки впливають на американську політику щодо України: The Washington Post

«Україна має найбільшу євангельську громаду в Європі. І її зв’язки з республіканцями можуть виявитися вирішальними для отримання додаткової американської допомоги», – зазначається в публікації The Washington Post, яка вийшла 10 вересня. В ній розповідається про те, які кроки українські євангелісти робили для впливу на американських республіканців.

У публікації значна увага приділяється Молитовному сніданку, який відбувся у червні цього року. Його організованому євангельські християни України. Президент Володимир Зеленський взяв участь у такому сніданку. Також спікер Палати представників США Майк Джонсон і колишній віце-президент Майк Пенс надіслали відеозвернення, які транслювали на заході.

Промова Джонсона на Молитовному сніданку ознаменувала його подальшу підтримку України. Він став одним з найвірніших союзників. «Ми молимося за подальшу силу українських сил, безпеку українського народу та міцний мир на вашій батьківщині», — сказав Джонсон у своєму відеозверненні на заході в Києві.

«Уряд України робить ставку на те, що українські євангельскі протестанти можуть стати мостом до своїх колег у Сполучених Штатах. Вони є впливовими у Республіканській партії та можуть допомогти в їхніх зусиллях лобіювання збільшення допомоги. Українські посадовці лобіюють додаткову американську допомогу, щоб перешкодити просуванню Росії та спробувати притупити антиукраїнські наративи всередині Республіканської партії», – коментує присутність Зеленського на Молитовному сніданку The Washington Post.

Український діяч Павло Унгурян відіграє важливу роль за межами країни «для тихої та неофіційної дипломатії». Ця дипломатія добре послужила Україні на початку року. Коаліція політиків і діячів громадянського суспільства допомогла подолати опозицію республіканців і надати Україні 61 мільярд доларів у вигляді вкрай необхідної військової допомоги. Українські євангелісти у ній відігравали значну роль.

Унгурян неодноразово був частиною групи євангелістів, які зустрічалися з Джонсоном та іншими членами Конгресу. Вони наполягали на пакеті допомоги, перш ніж його було схвалено в квітні. За тиждень до голосування Унгурян допоміг організувати зустріч між Джонсоном і Сергієм Гайдаржим. Сергій є баптистом, чия дружина Анна та 4-місячний син Тимофій загинули під час атаки безпілотника в Одесі.

Ukraine Freedom Project (UFP) — американська група, яка допомагає українським євангелістам налагодити контакти з американськими політичними та релігійними лідерами. Її очільник Стівен Мур, американський християнин, вважає, що два чинники були ключовими в зміні думки Джонсона: отримані ним брифінги розвідки, які яскраво ілюстрували російську загрозу та зустрічі з українцями.

UFP також проводив цільові рекламні кампанії, зосереджуючись на 1000 найбільших донорів Джонсона. Вони розмістили рекламу прямо навпроти церкви Джонсона в Бентоні, Луїзіана. На рекламному щиті була зображена церква, яка була розбомблена російськими військами в Україні. На рекламі було пряме звернення до Джонсона: вірш із Книги Естер 4:14 «На час, як оцей» — улюблений вірш Джонсона.

Але залишаються республіканці, які продовжують виступати проти фінансової та військової підтримки України. Їх опозиція підживлюється російськими наративами та пропагандою, які проштовхують консервативні ЗМІ. Вони демонструють те, що Україна начебто переслідує свою християнську спільноту і що Росія є країною традиційних християнських цінностей.

Для українських та американських євангелістів ключ до перемоги над цими наративами полягає в тому, щоб звернутися безпосередньо до євангельських громад. Потрібно зустрітися з пасторами та конгрегаціями, з’явитися в місцевих ЗМІ та просто говорити правду.

Нагадаємо, 15 квітня у найпопулярнішому євангелістському онлайн-медіа США Christian Post вийшла стаття голови організації «Всі разом!» Руслана Кухарчука. В ній він аргументував, чому саме Україна є оплотом традиційних і християнських цінностей у Європі. «Найбільше в Європі об’єднання баптистів – саме в Україні. А кількістю п’ятидесятницьких церков ми поступаємося лише Румунії. У нас понад 1000 харизматичних церков, що є величезним показником. Україна – це країна абсолютної релігійної свободи. На противагу цьому геть інша ситуація в Росії, де релігійна діяльність всіх конфесій повністю контролюється спеціальними службами і урядом. А на окупованих Росією територіях України церкви закриваються, а молитовні будинки конфіскуються кремлівським режимом, як це робили більшовики сто років тому», – написав Кухарчук.

Раніше ми розповідали про те, як лідери українських і американських євангелістів здійснили відчутний вплив на позицію спікера Конгресу США Майка Джонсона щодо виділення допомоги Україні. В публікації демонструється те, як християнські групи є надзвичайно вагомим фактором впливу на політичні процеси у США. Українські євангелісти прикладають зусилля і це дає результат. Саме тому органи влади України мають докласти максимум зусиль для захисту християнських і сімейних цінностей в державі, що є особливо важливим в очах американських консерваторів і республіканців.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram