Торгівля українськими дітьми: євро омбудсман віддав наших сиріт у Росію. Реакція Лубінця

Актуально
09.02.2023
Торгівля українськими дітьми: євро омбудсман віддав наших сиріт у Росію. Реакція Лубінця

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив про вихід зі складу Європейського інституту Омбудсмана та розповів про скандал із незаконним вивезенням з Австрії до Росії двох українських дітей. Про це він повідомив на своїй-фейсбук сторінці 8 лютого.

Стало відомо, що в січні Австрія відправила до країни-агресора двох українських дітей-біженців. Омбудсман Дмитро Лубінець демонстративно розрізав свій членський квиток Європейського інституту Омбудсмана (ЄІО), тим самим заявив про вихід з організації на знак протесту.

Інститут Омбудсмана покликаний для того, щоб захищати людей від порушення прав, зловживань, байдужості та несправедливих рішень керівництва. Виконуючи свої завдання, омбудсман допомагає покращити державне управління і зробити владу більш прозорою та підзвітною. Проте в даному випадку сталось інакше.

Адже за інформацією ЗМІ, двох українських дітей з Австрії до Росії відправив доктор Йозеф Зігеле – генеральний секретар ЄІО, який також є заступником омбудсмана землі Тіроль в Австрії.

“Цей крок став наслідком того, що двох українських дітей, які перебували на території Республіки Австрія через російську збройну агресію, “правозахисник Європейського інституту омбудсмана” вивіз на територію РФ”, – заявив Лубінець.

За словами українського омбудсмана, його колеги з Латвії та Литви Юріс Янсонс та Еріке Леонайте вже вийшли з ЄІО. Він звернувся до решти з проханням розглянути можливість негайного виходу з Інституту та засудити дії керівництва інституту Омбудсмана.

У офіційному зверненні Лубінець наголошує що, вивезення дітей є порушенням статей 49, 50 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, які забороняють здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території та покладають на окупаційну державу обов’язок вжити всіх необхідних заходів для полегшення процедури встановлення особи дітей та реєстрації їхніх сімейних зв’язків.

“Ми вітаємо швидку реакцію і категоричну позицію українського Омбудсмана Дмитра Лубінця,-  говорить голова організації “Всі разом!” Руслан Кухарчук. – В діях Європейського інституту Омбудсмана і його посадових осіб можна вбачати ознаки торгівлі людьми і навіть ознаки залученості до сексуальної експлуатації дітей (педофілії). Зловживання безпорадним станом українських хлопчиків і дівчаток, які через війну залишились без батьків і матерів, –  максимально ганебна і злочинна витівка. Сьогодні Україна має місію повернути Європі поняття гідності, мораль і сімейних цінностей”.

При цьому у Європейському інституті омбудсмана його прохання провести внутрішнє розслідування та застосувати відповідні санкції до Зігеле проігнорували. Такі дії шкодять національним інтересам України тоді, коли триває повномасштабна війна.

Нагадаємо, що Дмитро Лубінець був призначений на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини у 2019 році. На заміну Людмилі Денисовій, яка систематично і багаторічно реалізовувала політику для атаки на інститут сім’ї і пропаганди ЛГБТ-ідеології через інструменти державного інституту Омбудсмана.

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram