Володимир Медведєв про парадоксальність трансгуманізму та культ всемогутності науки

Актуально
14.01.2022
Володимир Медведєв про парадоксальність трансгуманізму та культ всемогутності науки

Доктор медичних наук, професор кафедри нейрохірургії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, резидент Кабінету експертів Володимир Медведєв розповів про культ науки та моду на науковців. А також пояснив чому вчені не можуть зійтися в думках щодо удосконалення людини або створення надлюдини і дав чітке визначення такого процесу: «Це деконструкція людськості».

У програмі Кабінет експертів із назвою «Погляд нейрохірурга на трансгуманізм» Володимир Медведєв розповів про парадоксальність трансгуманізму. Учений каже, якщо навіть людина себе оцифрує, позбудетеся своєї плоті, вона не позбудеться електромагнітного поля. «Це ж треба будуть електростанції, щоб її утримувати», – жартує нейрохірург. І далі пояснює, навіть якщо людина і цього позбудетеся і стане духом, то вона не позбудетеся людськості психічної і духовної. Тобто у неї буде типово людський спосіб мислення, емоцій. Адже людськість прошита не тільки на рівні тіла, вона прошита в усьому – на рівні психології і її теж, виявляється, треба буде позбуватися.

«Я трансгуманізм не люблю, бо вже зараз розумію, що він дорога в ніщо. Якщо ми кажемо, що можемо вигадати щось нове, ніж людина, тоді навіщо себе псувати? Трансгуманізм ідеологічно плоский, нема глибини ідейної, який його смисл? Тим більше за рахунок деконструкції людськості», – каже Володимир Медведєв.

Втім, причину популярності таких ідей трансгуманізму Медведєв пояснює тим, що наука стала дуже великою. Біофізик, який не був нейрохірургом, може все життя просидіти над нейронами і свято вірити, що скоро їх усі розшифрують. Іноді науковці з однієї галузі не здатні критично осмислити перспективи іншої галузі.

«Плюс до всього виник певний культ всемогутності науки. Науковцем бути модно, престижно. Але навіть у цієї моди є зворотня сторона. Вона має не лише позитив: атракція суспільної уваги, фінансування тощо. А має свій негатив – виникнення ідолів, яких створюють, потім скидають, потім знову створюють. Механізм «консерватори і революціонери» в науці дуже тонко налаштований. Ця межа постійно плаває, вона дуже тонка і складна», – підсумовує учений.

Подивитися повний випуск програми із Володимиром Медведєвим можна тут.

Рух “Всі разом!” 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram