Власниця чайовні «Сурія» звернулася до поліції через отримані погрози

Актуально
19.07.2024
Власниця чайовні «Сурія» звернулася до поліції через отримані погрози

19 липня Юлія Албул, власниця чайовні «Сурія», подала у поліцію повідомлення про кримінальне правопорушення щодо отриманих погроз від прибічників лгбт-угрупування. Раніше, 10 травня, вона опублікувала допис у соціальних мережах свого закладу про те, що шукає однодумців для розширення команди. Також вказала відповідні вимоги для майбутніх кандидатів, серед них зазначила, що не буде працювати з людьми нетрадиційної орієнтації. У відповідь, отримала шквал цькування, а також прямих погроз про спалення будівлі.

«У своєму дописі я описала свої релігійні переконання та бачення моїх життєвих цінностей. Однак, окремі особи почали через це мені погрожувати знищенням мого майна та завданням шкоди моєму життю», – говорить підприємець.

У своїй заяві до поліції Юлія зазначає, що по відношенню до неї було вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 129 Кримінального кодексу України (ККУ). Тобто погроза вбивством вчиненим з мотивів релігійної нетерпимості та погроза знищення майна шляхом підпалу. Саме такими діями їй погрожували у особистих повідомленнях та коментарях під публікацією.

Зокрема, у заяві конкретно йдеться про користувача соцмереж @sagen.music. Він пригрозив приїхати особисто, вибити вікна та спалити будівлю закладу.

«З огляду на те, що ця особа писала найбільш погрозливі коментарі, є підстави вважати його суб’єктом вчинення кримінального правопорушення. Він є повнолітнім та імовірно дієздатним, тому може відповідати за вчинення погроз», – зазначено у повідомленні.

Окрім того, ще один коментар з погрозою нанесення шкоди майну у заяві стосується користувача Фейсбук – Marcus Kinn. Він писав: «Вас ще не підпалили сектанти?». А також: «Гнида ти Дніпровська, щось ти засиділась там на Закарпатті, гомофобка кончена».

Додамо ще декілька прикладів погроз і цькувань у бік власниці Юлії:

«Бажаю вам швидко збанкрутувати з такими життєвими цінностями» (oleksii_perov)

«Байдуже на вашу персональну позицію – якщо вам важливо зазирати в труси і ліжка людей, з якими ви хочете працювати, то це справа ваша і людей, які на це погодяться. Адекватні люди розуміють печерність цієї позиції і ніяким сімейним концептом це не виправдаєш (бо чи йде сім’я та лгбт врозріз? Звісно, ні). Але от порушення законів це те, що має бути покарано, бо закривати очі на таке – це будувати безправну державу» (icyce_)

«Принагідно закликаю залишити свій відгук на її сторінці, в гуглі та на інших сервісах відгуків, буде чесно, аби люди були попереджені про справжні цінності цього закладу» (Alla Kipriani)

«Сподіваюсь на місці цієї чайовні відкриється достойний заклад, який не порушуватиме законодавство. Вдалого вам самогубства, чайовня» (Hanna Zhdanya)

«Хай на її місці публічний дім відкриють» (Сюзанна Элпи)

«Дякую, що відкрито заявляєте свою позицію щодо лгбт спільноти. Тепер я точно знаю, що ніколи до вас не прийду і ніколи не порекомендую. Щиро бажаю всім бізнесам які пропагують чи проявляють будь-який вид дискримінації успішно закритись і піти в небуття» (Kapa Greten)

«Дискримінація і порушення законодавства. Або виправляйтесь або зачиняйтеся. Все рівно з такою позицією ви довго не протягнете…» (Anastasia Vinslavska)

Відтак Юлія Албул, власниця чайовні «Сурія», відповідно до статті 214 Кримінального процесуального кодексу (КПК) України просить поліцію внести відомості про кримінальне правопорушення власником сторінки @sagen.music. Також встановити його особу, допитати щодо його погроз у відділенні поліції та попередити про кримінальну відповідальність.

Нагадаємо, що на підставі ст. 214 слідчий зобов’язаний внести отримані відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через добу надати заявнику, тобто Юлії Албул, витяг з реєстру. Результат і сповіщення про розгляд даної заяви повинен зайняти до 2 діб.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram