Верховний суд Джорджії відновив заборону на аборти після 6-го тижня вагітності

Актуально
08.10.2024
Верховний суд Джорджії відновив заборону на аборти після 6-го тижня вагітності

Верховний суд Джорджії 7 жовтня відновив дію закону «Про життя», що передбачає заборону на аборти після 6-го тижня вагітності. Все почалося з того, що тиждень тому суддя Джорджії відновив широкий доступ до абортів у штаті. Це обурило суспільство та політиків.

Нагадаємо, що у 2022 році судді Верховного суду Сполучених штатів Америки ухвалили одне з найпотужніших історичних рішень, що захищає право на життя. Мова йде про скасування рішення Верховного суду від 1973 року у справі, відомій як “Роу проти Уейда”, яке легалізувало аборти по всій країні. Після набрання чинності цієї постанови, американські штати самостійно вирішували, дозволяти цю процедуру на своїй території чи ні. З того часу понад десяти штатів заборонили більшість або практично всі аборти. Джорджія стала одним із таких штатів. На її території заборонено робити аборти після 6-го тижня вагітності.

Останніми тижнями питання абортів стало значним аспектом політичних процесів у США. Закон «Про життя» став об’єктом критики з боку демократів. Це відбулося після того, як ліве інформаційне видання ProPublica опублікувало кілька історій, в яких звинуватили закон у смерті двох жінок, 28-річної Ембер Турман і 41-річної Кенді Міллер. Проте лікарі зазначають, що це фейк. Насправді все відбулось навпаки, жінки померли через таблетки для аборту та помилку лікарів.

Водночас американська компанія SisterSong Women of Color Reproductive Justice Collective подала позов, який оскаржив заборону на аборти. 30 вересня вищий суддя округу Фултон Роберт МакБерні постановив, що шеститижнева заборона абортів у Джорджії є неконституційною. Постанова МакБерні дозволила робити аборти у Джорджії приблизно до 22 тижня вагітності.

Однак республіканський генеральний прокурор Джорджії Кріс Карр швидко оскаржив рішення МакБерні. Губернатор попросив до розгляду апеляції призупинити дію правила, яке блокує закон «про життя». Карр заявив, що «немає нічого юридично приватного в тому, щоб покінчити з життям ненародженої дитини».

Тому вже 7 жовтня Верховний суд штату відновив закон в очікуванні судового рішення щодо нього. Вердикт був прийнятий більшістю суддівських голосів, 6 проти 1.

Виконавчий директор групи підтримки життя Georgia Life Alliance Клер Бартлетт сказала: «Я очікую, що Верховний суд Джорджії повністю підтримає Закон про життя. З самого початку закон намагався знайти ретельний баланс між визнанням важких обставин, у яких опинились жінки, та основним правом на життя унікальної, живої ненародженої дитини. Коли минулої п’ятниці суддя МакБерні оприлюднив свою думку та постанову, вона не ґрунтувалася на реальності, а тим більше на законі».

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram