Верховна Рада проголосувала проти цензури підручників з християнської етики та сімейного виховання

Актуально
03.12.2020
Верховна Рада проголосувала проти цензури підручників з християнської етики та сімейного виховання

3 грудня Верховна Рада розглядала законопроект № 3900«Про внесення змін до закону України “Про освіту” щодо забезпечення якості навчальної літератури». Проект ставили на голосування три рази та, врешті решт, відправили його на доопрацювання.

Верховна рада не прийняла за основу закон про експертизу якості шкільних підручників. За законопроект №3900 проголосував лише 161 депутат. За його доопрацювання в комітеті проголосували 220 депутатів, а питання повернення проекту авторам підтримали 226 парламентарів. Співавторами законопроекту №3900 є група народних депутатів, зокрема Інна Совсун, Роман Грищук, Марія Іонова, Марина Бардіна, Олексій Жмеренецький, Ярослав Юрчишин, Олена Кондратюк.

На думку експертів, головною метою законопроекту 3900 є ліквідація в закладах освіти предметів духовно-морального спрямування і всіх навчальних програм щодо сімейної та батьківської тематики. І робити це хочуть через механізм запровадження так званої антидискримінаційної експертизи для всіх підручників із наявністю ознак дискримінації, навіть для тих, які видаються не державним, а приватним коштом. Слід зазначити, що на практиці термін «ознаки дискримінації» дуже розмитий у своєму значенні. Часто матеріали визнаються дискримінаційними рішенням антидискримінаційної комісії згідно їхніх ідеологічних поглядів. Відтак, цим проектом намагаються запровадити ідеологічну цензуру всієї навчально літератури.

Є підстави припускати, що цим законопроектом автори хочуть взяти у лещата «антидискримінаційної експертизи» всю освітню та навчальну літературу та поставити її під абсолютний контроль. Саме таким чином і проявляється встановлення цензури, коли фактично пропонується боротьбу з так званою дискримінацією проголосити єдиною державною ідеологією.

Читайте також: Законопроект 3900: шкільні підручники хочуть наповнити антисімейними ідеями

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram