В Україні в тестовому режимі запрацював реєстр педофілів

Актуально
02.11.2021
В Україні в тестовому режимі запрацював реєстр педофілів

Міністерство юстиції спільно з органами прокуратури та суду створило і наповнює реєстр осіб, які притягувалися до кримінальної відповідальності за сексуальні злочини проти неповнолітніх. Реєстр працює в тестовому режимі і вже має 171 особу в переліку. Розробники кажуть, що особливо актуальні ці бази даних стануть для роботодавців. Шкільний психолог та резидент Кабінету експертів Роман Аблязов оцінив таку ініціативу та дав експертний коментар з цього приводу. 

Заступниця Міністра юстиції України Олена Висоцька говорить: «Природою цього реєстру є те, щоб убезпечити, наприклад, навчальні заклади, або лікувальні заклади, або інших людей, які працюють з групами дитячих колективів від того, щоб взяти таку людину на роботу». А також Висоцька зазначила, що доступ до бази педофілів матимуть усі правоохоронці.

Роман Аблязов, резидент Кабінету експертів, шкільний психолог І категорії з досвідом роботи понад 10 років, голова ГО “Простір родини” схвально відгукується про таку ініціативу. Він каже: “Подібні реєстри вже успішно функціонують у США, Канаді та Норвегії. Вони виконують допоміжну функцію у процесі відбору кваліфікованих і етично незаплямованих кандидатів для роботи у дитячих колективах. Наразі тестовий режим за тиждень зібрав інформацію про майже 200 педофілів в Україні. Як на практиці буде реалізований механізм обміну інформацією з реєстру і наскільки він стане доступним широкому загалу – побачимо. Але хочеться привітати подібні ініціативи Мін’юсту. Захист прав дітей – це захист прав родини”.

Нагадаємо, на цю тему вийшов випуск програми Кабінет експертів “Голі діти в інтернеті”. Ми живемо у такий час, коли відбувається певний суспільний зсув у бік більш спокійного ставлення до сексуальних стосунків між дорослими і дітьми. Відомі два випадки, коли ТЕD опублікувала декілька скандальних відео про те, що педофелія не є відхиленням, а навпаки – одним з різновидів сексуальної орієнтації. Така тенденція ще не набула ознак всеохоплючої, але такі меседжи все частіше лунають з різних інтелектуальних чи псевдоінтелектуальних середовищ, чим привчають суспільну думку до “нормальності” такої практики. Надмірна сексуалізація дитячих відносин набуває ознак цілеспрямованої пропаганди.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram