Спонукання до близькості у дитячому віці: як зупинити злочини

Експертиза
17.03.2021
Спонукання до близькості у дитячому віці: як зупинити злочини

Вийшов новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ. Тема: “Голі діти в інтернеті”. Гості ефіру: Людмила Гридковець – кандидат психологічних наук, Руслана Мохнюк – адвокат, резидент Кабінету експертів.

Поліція Київщини відкрила кримінальну справу про «розповсюдження порнографії» у зв’язку з тим, що 13-річний блогер Паша Пай та 8-річна модель Мілана Маханець оголосили, що в них почався «роман». Маленька киянка виявилася в епіцентрі скандалу через досить відверті знімки, які вона публікує в свій Instagram. Восьмирічна дитина працює моделлю і веде блог, де виставляє знімки в яскравому, дорослому макіяжі і сексуалізірованние позах. Нещодавно Мілана написала про те, як вони з Пашею скували себе ланцюгами на 24 години. Зокрема діти начебто показали, як вони ходили в туалет у таких умовах. До цього у сторіс миготіли знімки і відео з поцілунками Мілани і Паші, а також фото, де вони сплять в обнімку і разом чистять зуби. Причому на Мілані було мінімум одягу.

Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба заявив, що звернувся щодо цього до правоохоронців. Він назвав оприлюднення такого контенту аморальним, а поведінку Мілани та Паші — сексуалізованою. Кримінальне провадження відкрили за ч. 1 ст. 301 Кримінального кодексу — ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів. Крім того, матір дівчинки викликали на допит. Санкція статті передбачає штраф від 17 000 до 68 000 грн або арешт до шести місяців, або обмеження волі до трьох років.

Дивіться повний випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ: “Голі діти в інтернеті”:

Ми живемо у такий час, коли відбувається певний суспільний зсув у бік більш спокійного ставлення до сексуальних стосунків між дорослими і дітьми. Відомі два випадки, коли ТЕD опублікувала декілька скандальних відео про те, що педофелія не є відхиленням, а навпаки – одним з різновидів сексуальної орієнтації. Така тенденція, ще не набула ознак всеохоплючої, але такі меседжи все частіше лунають з різних інтелектуальних чи псевдоінтелектуальних середовищ, чим привчають суспільну думку до “нормальності” такої практики. Надмірна сексуалізація дитячих відносин набуває ознак цілеспрямованої пропаганди.

Людмила Гридковець, кандидат психологічних наук, в ефірі програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ зазначає, що опубліковані світлини свідчать більше про наявність братсько-сестринських стосунків між героями цієї історії. Але вони штучно овіюються певним романтизмом і натякають на сексуальні відносини у парі. Згідно вікових особливостей психології дітей, ми знаємо, що у 8-річному віці, діти більше орієнтовані на спілкування з двічатами, мамами, бабусями. У цей період у дівчаток відбувається формування стереотипної жіночої моделі поведінки. Тому спілкування з представниками жіночої статі є пріоритетним. Увага ж протилежної статі, у цьому віці, сприймається дівчатами, як визнання того, що “я гарна”, “я дівчинка”. А хлопці у віці 13 років знаходяться, ще у предпубертатному періоді. На що варто звернути особливу увагу у цій історії – так це те, що дітей знімає та публікує якісь треті особи. Йдеться про батьків цих дітей. Постановочність цих фото свідчить про те, що зроблені вони дорослими з метою залучення нових підписників до акаунтів своїх дітей. Це ознаки низької комерціалізації. Тобто, щоб розкрутити популярність дитячих акаунтів, дорослими була обрана стратегія спекуляції на сексуальності у стосунках між дітьми. Батьки вирішили погратися у бізнес на дітях. Це пряме використання дітей з метою отримання прибутку.

Дуже часто у коментарях під фото цієї “пари”, можна побачити активність педофілів, які розганяють хайп і схвалюють показову дитячу сексуальність. Такий контент завжди збирає специфічний контингент людей зі збоченими сексуальними інтересами. Вірогідно, що малу героїню цієї історії батьки свідомо чи несвідомо, вже готують до залучення у мабутньому до роботи у порноіндустрії. Діти, які дивляться на такі фото, підписуються на такі акаунти дуже швидко потрапляють під вплив пропаганди розкутої сексуальної поведінки. І саме наслідування такої практики може мати тяжкі наслідки в життя окремих підлітків у майбутньому.

Чи має місце порушення закону з боку батьків, які експлуатують своїх дітей з метою прибутку? Руслана Мохнюк, адвокат, резидент Кабінету експертів відповіла на це питання так: “Безумовно. Такі дії батьків мають ознаки розбещення малолітніх осіб. Беззаперечно, дорослі нав’язують неповнолітнім дітям певну модель еротизації їхньої дружби. Але діти у цьому віці захищені правом на безпечне дитинство і отримання інформації згідно свого віку. До того ж, публічність таких дій порушує Закон України “Про захист суспільної моралі”. Сімейний Кодекс містить прямі норми, які дають можливості позбавлення таких дорослих їхніх батьківських прав.

Законодавство про працю визначає дитячі вікові обмеження для заняття, будь-яким видом трудової діяльності. Тому дитина, яка не досягла 14 річного віку – не може бути залученою до праці. А в цьому випадку, дівчинці всього 8 років і вона активно залучається мамою у модельний бізнес. Можу припустити, що вона не вигає навіть у школу ходити і перебуває на індивідуальному навчанні. І це явна експуатація дитини, яка заробляє гроші для своєї мами.

Наскільки молодшає інтерес дітей та підлітків до теми сексуальності? Чи поширена в Україні гомосексуальна педофілія? Яке покарання передбачене за сексуальне насилля дітей? Чому Служба превенції у складі національної поліції не здатна ефективно розслідувати подібні злочини? Тож, педофілія чи “сексуальність орієнтована на дитину”? Соціальні мережі, закриті групи в них і безпечний простір для дитини – як і хто має це контролювати? Чи може в цьому допомогти кіберполіція? Про все це говоримо у програмі КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ: “Голі діти в інтернеті”. Дивіться повний випуск програми.

Підписуйтеся на наш канал! Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram