Український капелан молився в Сенаті, щоб законодавці ухвалили рішення, які “відповідають Божій волі”

Актуально
04.12.2023
Український капелан молився в Сенаті, щоб законодавці ухвалили рішення, які “відповідають Божій волі”

У четвер, 30 листопада, Сенат США запросив українського священника Православної церкви Америки, розпочати молитвою сенатське засідання на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні. Священник також є капеланом американського війська. Попередньо зазначимо, що в Україні також хотіли запровадити таку практику молитви в залі засідань українського парламенту ще у 2013 році. Однак, ініціатива не дійшла до свого логічного завершення.

Настоятель Храму св. Андрія, що знаходиться в околицях Вашингтона та капелан Центру готовності Національної Гвардії ВПС США отець Володимир Штеляк молився за те, щоб Господь провадив роботу американських сенаторів, які мають “вплив на життя мільйонів людей як у цій країні, так і в усьому світі”.

Про молитву на сенатському засіданні повідомляє інформаційний мовник «Голос Америки».

“Ми вдячні за принципи свободи, справедливості та демократії, які представляють Сполучені Штати. Ми визнаємо роль цієї нації як маяка надії та сили добра у світі. Ми підносимо наші молитви за сенаторів і всіх тих, хто працює в цій почесній Палаті. Дай їм розуміння, щоб ухвалити рішення, які відповідають Твоїй Божественній волі”, – молився український священник, виступаючи у Сенаті у формі військового капелана.

Не маючи можливості прямо згадувати Україну, щоб не порушувати правило, встановлене для гостей, о. Володимир молився «за мир і гідність для всіх людей».

«Ми також молимося за постійне прагнення до миру, свободи та гідності для всіх людей. Ми дякуємо вам за співчуття та солідарність, виявлені цією нацією», – сказав о. Володимир.

Традиція розпочинати день молитвою існує в обох палатах американського Конгресу. Переважно її промовляють капелани Конгресу, але інколи вони запрошують гостей і надають їм почесне право розпочати молитвою роботу законодавців.

З часу повномасштабного вторгнення Росії в Україну принаймні раз на тиждень американські капелани в Конгресі згадують в молитвах Україну, повідомляла кореспондентка Голосу Америки на Капітолійському пагорбі.

Кріс Ван Голлен, сенатор-демократ від штату Меріленд, у якому розташована і церква, і військова база, де служить о.Володимир, сказав, що був радий привітати священника і капелана у стінах Сенату.

“Отця Штеляка добре знають в українсько-американській громаді тут, у Меріленді, і він поділяє мою тверду відданість забезпеченню українського народу ресурсами, необхідними для боротьби з жорстокою агресією Путіна”, – написав сенатор, який запросив українського священника, у своєму дописі у Facebook.

“Я сподіваюся, що мої колеги в Сенаті прийняли близько до серця його важливі слова в цій ранковій молитві — про роль, яку Сполучені Штати можуть і повинні відігравати як “маяк надії та сила добра у світі”, і про те, як ми повинні продовжувати підтримувати “прагнення до миру, свободи та гідності для всіх людей, – сказав сенатор Ван Голлен. – Його слова повинні надихати всіх нас, коли ми боремося за важливі пріоритети в найближчі дні, включно з наданням критичної допомоги народу України”.

Звернемо увагу, що в Україні капелани за час повномасштабної війни стали ще одною категорією героїв, адже вони опікуються духовним та душевним станом воїнів та населення. Капелани щодня поруч із воїнами на передовій, готові молитися, підтримати, вислухати, причащати та сповідати. Капелани підтримують бойовий дух воїнів, а також вселяють спокій мирному населенню. Їх місію складно переоцінити, адже щодня є свідчення Божого захисту України.

Також нагадаємо про Закон «Про Службу військового капеланства», який набув чинності в Україні з 1 липня 2022 року. Саме він вперше на законодавчому рівні ввів поняття «військовий капелан» та надає цій спеціальності офіційний статус військової професії і надав можливість укладати контракт. Адже в усі попередні роки капелани були або волонтерами, або ж були оформлені на інші (некапеланські) військові спеціальності. Детальніше про це читайте на сайті. 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram