Україна і Польща посилюють діалог в контексті Стамбульської конвенції

Актуально
23.10.2020
Україна і Польща посилюють діалог в контексті Стамбульської конвенції

Делегація Інституту правової культури ORDO IURIS у п’ятницю перебувала у Києві. Ця авторитетна юридична організація, акредитована Європейським парламентом, досліджує ситуацію з ратифікацією Стамбульської конвенції в Україні. Протягом дня відбулася серія заходів і зустрічей – з журналістами, лідерами громадських організацій. Також пройшла аудієнція у надзвичайного і повноважного посла Республіки Польща в Україні.

У Комітеті Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва гостей з Польщі приймав народний депутат Святослав Юраш. Протягом півторагодинного діалогу сторони обмінялися актуальною інформацію в контексті Стамбульської конвенції. Цей документ викликає багато суперечок, тому кваліфікована парламентська та експертна дискусія є надзвичайно важливою, наголосили учасники зустрічі.

Тимотеуш Зих, доктор юридичних наук, віце-президент Інституту ORDO IURIS, автор багатьох експертиз та наукових публікацій, член Європейського соціально-економічного комітету (European Economic and Social committee, дорадчий орган ЄС):

«Стамбульська конвенція – не взагалі не про боротьбу з насильством. Вона нічого корисного у правову систему не приносить. Вона лише просуває певну кількість ідеологічних понять, які взагалі не мають ніякого відношення до протидії насильству. Стамбульська конвенція покликана послабити ті інституції, які як раз покликані захищати від насильства жінок і дітей – сім’ю і шлюб. Документ намагається прибрати з суспільства важливі ролі чоловіків і жінок, а також змінити у відповідний спосіб шкільні програми. Ми маємо підтримувати і зміцнювати шлюб та сім’ю. Тому пропонуємо до розгляду проект міжнародної конвенції на захист прав сімей. І ми сподіваємося, що Україна долучиться до цього документу».

Кароліна Павловська, директор міжнародного юридичного центру Інституту ORDO IURIS, автор наукових статей з історії політико-правових доктрин, соціології права, демографії та міжнародного права:

«Стамбульська конвенція використовує важливу жіночу проблематику лише для того, щоб впровадити радикальну гендерну ідеологію. Промоутери конвенції просто використовують жінок як інструмент. Жінки мають розуміти, що Стамбульська конвенція це зовсім не те, що їм допоможе. Ми аналізували досвід багатьох країн. І особливо у скандинавських країнах, де ратифікована Стамбульська конвенція і де активно впроваджена гендерна ідеологія, – і там рівень насильства проти жінок дуже високий. Тому що цей документ взагалі не згадує головні причини насильства, наприклад, алкоголізм – основну причину проблем у сім’ях. Також не вказує на проблему порнографії, яка бруталізує жінку і представляє її виключно як сексуальний об’єкт. Тому жінки мають протестувати проти Стамбульської конвенції. Цей документ лише налаштовує жінок і чоловіків одне проти одного і зазіхає на природну людську ідентичність. Також ця конвенція дискримінує і стигматизує жінок, які мають чоловіків, народжують і виховують дітей».

Нікодем Бернацяк, аналітик Інституту правової культури ORDO IURIS, координатор адміністративних проваджень у галузі доступу до публічної інформації:

«Стамбульська конвенція – це документ, який має на меті унормувати поняття «гендер» і замінити ним поняття «стать».Мета деконструювати природні явищі і дефініції. Саме тому зраз у Польщі триває процес з денонсації раніше ратифікованої Стамбульської конвенції. Зараз наш Конституційний суд займається цим питанням. Адже вочевидь Стамбульська конвенція суперечить нашій Конституції, яка захищає сім’ю і шлюб і розуміє лише поняття статі, а ніяк не гендеру. Тож ми очікуємо, що незабаром Конституційний суд фактично анулює дію Стамбульської конвенції у Польщі».

Сторони домовилися посили діалог між політиками і експертами двох країн у питаннях захисту природних прав людей і сімей.

Інститут правової культури Ordo Iuris (Ордо Юріс) – незалежна юридична організація, заснована в Польщі, акредитована Європейським парламентом. Інститут об’єднує вчених і практикуючих юристів задля розвитку правової культури, заснованої на повазі до людської гідності і прав. Інститут надає свої висновки за запитом Венеціанської комісії, Моніторингового комітету ПАРЄ і Комітету  Громадянських свобод, правосуддя та внутрішніх справ (LIBE) Європейського Парламенту.

 Стамбульської конвенції — Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. Цей скандальний міжнародний документ відмовилися ратифікувати багато країн Євросоюзу, а також Велика Британія. Конвенція містить багато суперечливих норм, у тому числі впроваджує дефініцію гендеру як соціального конструкту, просуваючи це у законодавство у освітню галузь кожної країни.

Рух «Всі разом!».

Юридичну експертизу Стамбульської конвенції читайте у статті доктора юридичних наук Марини Медведєвої.

Читайте також по темі: Польща розпочала процес денонсації Стамбульської Конвенції

У травні поточного року Угорщина ВІДМОВИЛАСЬ РАТИФІКУВАТИ Стамбульську конвенцію.

Рух «Всі разом!» підготував АНАЛІЗ ДОСВІДУ країн, які ефективно чинять спротив ґендерній концепції.

Дивіться прямо зараз унікальний аналіз всіх прихованих фактів про скандальну Стамбульську конвенцію:

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram