Токсична порнографія: світові корпорації розривають стосунки з PornHub

Актуально
08.09.2022
Токсична порнографія: світові корпорації розривають стосунки з PornHub

Соцмережа Instagram видалила офіційний акаунт PornHub. Це відбулося 3 вересня. На момент видалення цей акаунт мав понад 13 млн підписників та понад 6 тис публікацій. Попереднє видалення аккаунту відбулося у 2021 році, проте тоді протягом доби доступ було відновлення. Проте цього разу компанія Meta, яка володіє інстаграмом, схоже, ухвалила остаточне рішення.

Тут важливо відзначити, що аккаунт порнхабу в інстаграмі не містив порнографічних матеріалів. Проте це не допомогла акаунту зберегтися. Причина, з якої Meta видалила акаунт, формально невідома, тобто компанія не робила жодних офіційних сповіщень та пояснень з цього приводу. Проте світло на справу проливає пост міжнародної активістки і адвоката Лейли Мікельвейт (Laila Mickelwait)…

Того ж дня – 3 вересня – вона опублікувала у себе в твітері скріншот сервісного повідомлення від інстаграму: «Дякуємо за скаргу на акаунт порнохабу. Ми видалили його з інстаграму тому, що він суперечить Правилам Спільноти».


З цього можна зробити припущення, що остаточне видалення аккаунту відбулося саме через скаргу на акаунт з боку Лейли Мікельвейт.

Ця жінка є організатором глобальної кампанії #TraffickingHub. Вона декларує пряму вимогу: «Закриття PornHub і притягнення його керівників до відповідальності за сприяння, розповсюдження та отримання прибутку від зґвалтувань, жорстокого поводження з дітьми, торгівлі людьми та сексуального насильства».

Тепер вона дякує інстаграму за це рішення. Водночас наполягає, що тепер й іншим великим технологічним компаніям, таким як Google, Amazon і Microsoft, наслідувати цей приклад. Зокрема прибрати порнохаб з усіх пошукових результатів.

Тут слід нагадати, що стосунки з PornHub вже розірвали глобальні платіжні системи Visa і MasterCard. Вони вже кілька років перебувають під суспільними звинувачуванням у тому, що сприяють розвитку кримінальної індустрії, яка ґрунтується на насильстві, сексуальній експлуатації підлітків. Тому нині на цьому сервісі поширення порнографічного контенту неможливо зробити жодних фінансових операцій з використанням банківських платіжних систем. Розрахунки тепер там йдуть винятково за допомогою криптовалют.

Тим часом в Україні набрала 25 тисяч петиція за легалізацію порнографії в Україні. Президент вже відповів підписантам і нагадав, що порушення норм законодавства України про захист суспільної моралі, умов обігу продукції, порядку проведення видовищних заходів сексуального характеру та розповсюдження продукції, яка містить елементи порнографії, тягне за собою адміністративну і кримінальну відповідальність.

Україна сьогодні єдина країна Європи, де порнографія заборонена законом. Це безсумнівно суттєво знижує ризик злочинів у сфері торгівлі людьми та інших злочинів, пов’язаних з так званим комерційним сексом.

«Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram