Свобода слова включає право на гомонегативізм. Ольгу Мер’є виправдали

Актуально
17.05.2021
Свобода слова включає право на гомонегативізм. Ольгу Мер’є виправдали

Комісія з питань етики і дисципліни Вченої ради Національного університету «Львівська політехніка» (Комісія) вирішила, що висловлення доцентки Ольги Мер’є про необхідність «лікування» осіб з нетрадиційною сексуальною поведінкою є її особистим судженням, на яке вона має право. Таке рішення комісії відповідає вимогам законодавства України та нормам Кодексу професійної етики.

Нагадаємо, 1 квітня деякі ЗМІ звинуватили доцентку Львівської політехніки Ольгу Мер’є, у гомофобності через висловлювання проти необхідності демонстрації в університет всім студентам групи відеоролику на тему харасменту (захист гомосексуалістів, на думку викладача).

Невідома особа здійснила відео запис пари з «Типографіки і верстки текстів», на якому Ольга Мер’є повідомила про те, що «Ніякого гендеру не існує… Людина, яка позиціонує себе, як гей, або лесбійка, це людина, у якої нездорова психіка. Це людина, яку треба лікувати…». Відеозапис та коментарі журналістів були опубліковані на багатьох сайтах, це і стало підставою для створення університетом спеціальної Комісії та розслідування питання, що набуло суспільного резонансу.

В протоколі засідання від 14.04.2021 року Комісія прийшла до висновку, що це було оціночне судження, на яке викладач має право, в основу якого було покладено: «…уявлення та переконання про моральність, соціальну сприйнятливість, що відповідає гомонегативізму, тобто інтелектуальному несприйняттю гомо сексуальності, а не гомофобії, про що йшлося у ЗМІ…».

 

Попередньо, під час розгляду Комісією справи, Рух «Всі разом» звернулися до Комісії з офіційним листом, в якому просили «…утриматися від вчинення дискримінаційних дій щодо Ольги Мер’є та уникнути  застосування до неї заходів впливу, що могли б розцінюватися, як дискримінація за її погляди та релігійні переконання».

Прийняте рішення Комісії відповідає  практиці Європейського суду з прав людини та законам України «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про захист суспільної моралі», “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні”, а також статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

В офісі Руху «Всі разом» зазначають, що «академічна свобода професійного викладацького складу всіх навчальних закладів України є важливою та невід’ємною складовою освітнього процесу за умови дотриманням моральних принципів, природного права та загальновизнаних людських прав. Ідеологічне обмеження свободи слова є неприпустимим в демократичному суспільстві, яким і є Україна».

Рух «Всі разом»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram