Офіс «Всі разом!»: Ми слідкуємо, щоб права Ольги Мер’є не були порушені

Експертиза
09.04.2021
Офіс «Всі разом!»: Ми слідкуємо, щоб права Ольги Мер’є не були порушені

Нині ширяться публікації про «гомофобні» висловлювання доцента Національного університету «Львівська політехніка» Ольги Мер’є. На парі з типографіки одна студентка повідомила, що хоче зробити презентацію свого проекту по темі харасменту. Але кандидат наук Ольга Мер’є виступила проти. І під час висловлювання своєї позиції сказала наступне: «Ніякого гендеру не існує… Людина, яка позиціонує себе, як гей, або лесбійка, це людина, у якої нездорова психіка. Це людина, яку треба лікувати».

Після публікації цього фрагменту розмови певні кола розпочали цькування викладачки, звинувачуючи її у так званій дискримінації та ненауковості. Більше того, почали натякати на звільнення з університету. До лавини цькування долучилася й народний депутат Інна Совсун, повідомивши, що в університеті вже створили комісію для розслідування інциденту.

В контексті цього випадку юристи руху «Всі разом!» нагадують окремі норми українського законодавства, які повністю захищають Ольгу Мер’є.

Згідно положень ч. 1 ст. 54 Закону України «Про освіту», педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники мають право на академічну свободу, включаючи свободу викладання, свободу від втручання в педагогічну, науково-педагогічну та наукову діяльність, вільний вибір форм, методів і засобів навчання, що відповідають освітній програмі.

Також викладачі мають право на захист під час освітнього процесу від будь-яких форм насильства та експлуатації, у тому числі булінгу (цькування), дискримінації за будь-якою ознакою, від пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю.

Висловлювання викладачки щодо неприродності та девіантності гомосексуалізму мають наукове обґрунтування. Зокрема Асоціація сексологів та сексотерапевтів України також надавала свій висновок щодо наявності психічних відхилень в осіб з гомосексуальною поведінкою. А тому висновки викладачки ґрунтувалися на авторитетних наукових аргументах.

Висловлювання Ольга Мер’є жодним чином не порушили норми українського законодавства. В Україні заборонені одностатеві цивільні партнерства чи так звані «шлюби». Також діє Закон «Про захист суспільної моралі». Згідно положень ч. 3 ст. 2 зазначеного Закону України, забороняються виробництво та розповсюдження продукції, яка пропагує бузувірство, блюзнірство, неповагу до національних і релігійних святинь.

Національною та релігійною святинею для українців є сім’я та сімейні цінності. Привселюдна демонстрація одностатевих відносин є неприйнятною. А вимоги припиняти таку демонстрацію є законними, відповідають моральним засадам суспільства та спрямовані на захист психічного здоров’я дітей та студентів.

Згідно положень ч. 1 ст. 1 Закону України «Про вищу освіту», викладацька діяльність – діяльність, яка спрямована на формування знань, інших компетентностей, світогляду, розвиток інтелектуальних і творчих здібностей, емоційно-вольових та/або фізичних якостей здобувачів освіти. З положень зазначеної норми є очевидним, що викладання неможливе без здійснення ціннісного впливу на світогляд студентів, що власне і здійснювала Ольга Мер’є.

Дії кандидата наук, викладача Національного університету «Львівська політехніка» Ольги Мер’є відповідають вимогам законодавства України – Закону «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про захист суспільної моралі», а також нормам моралі та науковим дослідженням. Дії викладача були спрямовані на захист прав та інтересів всіх учасників навчального процесу.

Офіс руху «Всі разом!» уважно слідкує за розвитком ситуації. Ми закликаємо «Львівську політехніку» утриматися від висловлювань та дій, які можуть бути розцінені як дискримінація Ольги Мер’є за її погляди та релігійні переконання.

Рух «Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram