“Суспільне” перетворюється на пресслужбу лгбт? Лист до Наглядової ради і Комітету з питань свободи слова

Актуально
01.07.2024
“Суспільне” перетворюється на пресслужбу лгбт? Лист до Наглядової ради і Комітету з питань свободи слова

На думку громадської організації «Всі разом!», Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ), відома як «Суспільне» порушує Закон України «Про суспільні медіа України». А саме, пропагуючи та популяризуючи символіку та ідеї неомаркситських ліворадикальних політичних рухів. До прикладу, у червні, на честь так званого «Місяця гордості» мовник офіційно задекларував свою редакційну політичну позицію підтримки лгбт-угрупування. Опублікувавши у підтримку два пости на сторінці у Фейсбук.

«Суспільне висловлює солідарність та підтримку ЛГБТК+ спільноті, а також захищає права та свободи в Україні!», – пишуть на сторінці «Суспільне Новини».

Свою “редакційну позицію” національний мовник підтвердив адаптованим у логотип телерадіокомпанії шестиколором, який є символом лгбт-угрупування. Також великою кількістю дописів, що пропагують чи підтримують лгбт-угрупування. Водночас додамо, що «Суспільне» не робило ніяких публічних декларацій на підтримку сім’ї чи привітання з Днем сім’ї, 15 травня.

Відтак, громадянський рух “Всі разом!” направив листи до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та Наглядовій раді НСТУ. Саме дана рада є відповідальним органом, який повинен звершувати нагляд за дотриманням зазначених вимог. У своєму зверненні порушуємо питання забезпечення національної безпеки та усунення загроз конституційному ладу і національним цінностям. Рух наголошує, що «Суспільне» свідомо порушує Закон України «Про суспільні медіа України» (статті 3, 4) та Конституцію (статті 11, 51).

Зокрема, у статті 3 зазначається, що діяльність НСТУ провадиться на принципах: дотримання норм суспільної моралі, традицій і культури Українського народу, поширення сімейних цінностей та зміцнення ролі традиційної сім’ї у розбудові українського суспільства, а також пріоритету суспільних інтересів над політичними.

Відповідно, така діяльність «Суспільного мовлення» протилежить стандартам, завданням і принципам, до яких мовлення було покликане відповідно до Закону України.

Варто додати, що мовлення фінансується за кошти державного бюджету, а відповідно за кошти податків українців. Відтак, воно зобов’язане працювати в інтересах держави і надавати суспільству достовірну та об’єктивну інформацію.

«Національні/суспільні інтереси країни превалюють над політичними чи комерційними/економічними чинниками, тому публічна демонстрація підтримки ЛГБТ, висловлена на медіаресурсах “Суспільного”, є загрозою національної безпеки, порушує національні інтереси/цінності, загрожує конституційному ладу, зокрема в сфері сім’ї, батьківства, материнства дитинства, суспільної моралі, традиційних цінностей, адже пропагує сексуальне та моральне розтління, девіантну статеву поведінку, що теж підриває морально-патріотичний дух, загрожує національній самобутності та суверенності країни», – зазначається у листі-зверненні від організації “Всі разом!” .

Тому, враховуючи вищезазначене, організація «Всі разом!» просить у своєму зверненні до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова: провести перевірку за викладеними фактами допущених порушень; вжити заходів парламентського реагування для недопущення популяризації у фінансованих державою медіа України ідей лгбт-угрупування. А також, реалізувати державну інформаційну політику з метою популяризації в медіапросторі традиційних цінностей.

Натомість у зверненні до Наглядової ради НСТУ організація просить видалити з суспільних медіа-сервісів України інформацію про підтримку явищ, які загрожують національній безпеці України, зокрема підтримки політичної лгбт-ідеології всупереч українському законодавству. Також почати максимально популяризувати в медіапросторі національні традиційні цінності, пріоритет інституту сім’ї, батьківства, материнства, дитинства.

Нагадаємо, що після проведення так званого «Маршу рівності» і Ходи на захист сім’ї і традиції експерти організації «Всі разом!» проаналізували роботу національних телеканалів. Ми продемонстрували наскільки професійно з точки зору журналістських стандартів вони висвітлювали суспільству два заходи – т.з. «Марш рівності» та Ходу на захист сім’ї і традиції.

«Суспільне» у своєму чотирихвилинному репортажі виділило лише 42 секунди на показ ходи за сімейні цінності. Детальніше про порушення журналістських стандартів читайте тут.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram