Пропаганда чи журналістика: всі українські телеканали проігнорували марш на захист сім’ї і традиції

Актуально
20.06.2024
Пропаганда чи журналістика: всі українські телеканали проігнорували марш на захист сім’ї і традиції

Варто проаналізувати медіаскладову подій у Києві 16 червня. Наскільки професійно з точки зору журналістських стандартів національні телеканали транслювали суспільству два заходи – т.з. «Марш рівності» та Ходу на захист сім’ї і традиції.

Зазначимо, що в цьому тексті поруч з назвою «Марш рівності» ми застосовуємо слова «так званий». Адже маршу і ходи направду не відбулось. А відповідно, цей захід не може називатись маршем.

Як відомо, 16 червня, у столиці представники лгбт-угрупування намагались провести так званий «Марш рівності». У неділю зранку керівники ГО «КиївПрайд» повідомили зареєстрованим учасникам місце і час збору – стація метро «Театральна», 9.00. У той самий час на Майдані незалежності почався збір українців, патріотів і християн з різних груп, спільнот, організацій і церков. Зокрема чимало просто неорганізованих громадян теж прийшли виступити на захист сім’ї.

Аналізуючи репортажі кореспондентів випливає, що лише одиниці відвідали дві події. Більша частина з національних телеканалів прийшли лише на т.з «Марш рівності». Тим самим, знехтувавши ходою. Це вже можна рахувати першим порушенням журналістського стандарту. Адже подія на Майдані незалежності та хода по центру Києва зібрала набагато більше учасників та тим більше, була в кілометрі від т.з. «Маршу рівності».

Експерти організації «Всі разом!» провели моніторинг висвітлення недільних подій провідними українськими телеканалами. Під час аналізу враховували наступні чинники: хронометраж, точність і об’єктивність висвітлення двох сторін, ігнорування подій, неправдиві твердження, текст та емоційне забарвлення у репортажу збоку репортера та редакцій телеканалів.

«Громадське»

Отже, найбільш розгорнутий репортаж, проте однак не зовсім об’єктивний виявився у «Громадського». Автори: Роман Негрієнко (журналіст), Маруся Злобіна (продюсер), Олександра Дяченко (відеограф), Настя Камінська (редактор).

Журналістський матеріал складався з таких елементів:
– залаштунки підготовки організаторів до так званого «Маршу рівності». Його головним героєм Віктор Пилипенко, голова об’єднання «лгбт-військові»;

– звернення Віктора Пилипенка до учасників лгбт-заходу;

– проведення т.з. «Маршу рівності»

– пряма мова «лгбт військових»

– трансляція ходи за традиційні цінності (починаючи від метро Театральна)

– пряма мова учасників

– пряма мова, коментар Віктора Пилипенка

Тривалість матеріалу – 24:58. З 12 хвилини починають показ Хода на захист сім’ї і традиції. Кореспондент брав інтерв’ю в учасників, серед яких прості громадяни України, представники громадських організацій, військові та християни. Також взяли інтерв’ю у журналіста Дениса Кошельника. Він навів конкретні факти, чому лгбт-угрупування складає загрозу національній безпеці України та який зв’язок має з Росією.

Проте, на 23 хвилині сюжет знову повертається до колишнього військового медика Віктора Пилипенка, який починає коментувати і дезінформувати те, що глядачі бачили пару хвилин тому.

Порушення стандарту балансу думок. У повідомленні просували думку, що учасники мирної ходи спеціально бігли до місця, де проводився «Марш рівності». Проте, не надали учасникам самої ходи підтвердити або спростувати це твердження.

Однак в порівнянні з наступними репортажами, «Громадське» були найбільш наближеними до об’єктивного та рівномірного висвітлення позиції двох сторін. 

«UA: Суспільне»

Тривалість репортажу 4 хвилини і 28 секунд. З них лише 42 секунди було виділено на показ ходи за сімейні цінності. У субтитрах на відео та в описі пишуть: «…на Хрещатику з’явився натовп людей, які організували свою акцію «за традиційні цінності». Беручи традиційні цінності в лапки, кореспондент тим самим транслює упереджене ставлення до Ходи на захист сім’ї і традиції. Імена авторів не вказані.

Журналістський матеріал складався з таких елементів:

– включення з «Маршу рівності»

– пряма мова учасників

– відеоряд з ходи за традиційні цінності

Порушено стандарт точності інформації. У відео стверджують, що після закінчення «прайду» на Хрещатику з’явився натовп людей». Проте, по-перше, учасники зібрались на 9:00 ранку, про це повідомляли публічно та завчасно. А по-друге, збирались на Майдані незалежності, звідки пішли ходою через Хрещатик.

Також у матеріалі стверджують ніби учасники Ходи на захист сім’ї бігли до місця, де вже закінчився на той момент т.з. «Марш рівності». Проте рух «Всі разом!» наголошує, що такої мети не було. А відповідно, це твердження є абсолютно неправдивим і не підтвердженим.

Порушено стандарт достовірності інформації. У репортажі брали відео з соціальних мереж і телеграм-каналів. Самі журналісти не були на події, хоча вона була масовіша та в самому центрі Києва.

Звернемо увагу, що «Суспільне» фінансується за кошти державного бюджету, а відповідно за кошти податків українців. Відтак, воно зобов’язане надавати суспільство достовірну та об’єктивну інформацію.

Телеканал «Інтер», «Подробиці»

У репортажі автори Руслан Смєщук (журналіст) та Василь Дендін (оператор) брали інтерв’ю лише у «лгбт-військових» на «прайді».

Тривалість матеріалу 3:04. За цей час жодного разу не згадали про подію, яка відбувалась поруч на Майдані незалежності. Транслювали винятково лгбт-захід.

Порушено стандарт балансу думок. В той час, коли зовсім поруч відбувалась ще одна подія – Хода на захист сім’ї, журналіст висвітлив лише одну сторону – лгбт-представників. Брав інтерв’ю у військових на «прайді», проте не звернув увагу на значно більшу кількість військових, які прийшли на ходу.

Телевізійна служба новин, «1+1»

Опубліковане на ютуб-каналі телеканалу в режимі «без коментарів». Це був відеоряд з коментарями учасників т.з. «Маршу рівності». Тривалість – 2:48.

Порушено стандарт балансу думок. Кореспонденти телеканалу відвідали лише один захід лгбт-угрупування. Проте, не прийшли на значно більшу подію. Для порівняння: «Марш рівності» проходив не зовсім в центрі, а Хода на захист сім’ї в самому центрі столиці. Об’єктивно людей на ході було близько тисячі, а на марші пару сотень. Хода пройшла весь центр Києва, а «лгбт-марш» 100 метрів. За всіма показниками, журналісти повинні були прийти на більш велелюдну ходу.

СТБ, «Вікна» та ICTV, «Факти»

В рамках одного холдингу ці два телеканали відзняли спільний репортаж. Зокрема у матеріалі медіагрупи кореспондентка зазначила статистичні дані про підтримку так званих «одностатевих шлюбів», брала пряму мову в учасників, а також додала включення з Віктором Пилипенком.

Водночас, навіть не згадуючи про численну сімейну ходу. Автори репортажу: Ксенія Павлишин, Володимир Коваленко. Тривалість в ефірі 4 хвилини.

Порушено стандарт відокремлення фактів від думок. В ефірі у підводці до репортажу ведуча Тетяна Висоцька відразу задекларувала схвальне ставлення до пропаганди лгбт-ідеологів. «Вони мають проблеми з отриманням роботи через орієнтацію». Даній тезі немає офіційних підтверджень або статистики. Якби ведуча послалась на авторів цих тверджень, порушення це б не вважалось.

Порушено стандарт достовірності інформації. Ведуча Тетяна Висоцька також зазнає у ефірі: «Втім марш довелось закінчити раніше, адже з’явились інші марширувальники, які намагались прорвати лінію охорони поліції». Однак, дане твердження суперечить дійсності. Організатори «КиївПрайд» самі пишуть у своїх соцмережах про те, що тривалість т.з. «Маршу рівності» (20-30 хвилин) була узгоджена напередодні. Тобто, марш закінчився тоді, коли і було заплановано.

Отже, взявши до уваги національні телеканали констатуємо, що всі вони були створені не за стандартами журналістики. Лише репортаж «Громадського» був більш збалансованим у спробі рівномірно висвітлити обидві події.

У роботах журналістів відсутні: об’єктивність, точність, чесність, фактаж. Кореспонденти всіх телеканалів лише вкотре показали свою упередженість і непрофесійність. Відтак українські громадяни не мали можливості отримати повноту інформації про подій 16 червня у центрі Києві.

Нагадаємо, що рух «Всі разом!» опублікував репортаж з місця подій. У ньому зазначаємо, що велилюдна хода на захист сім’ї і традиції обійшла весь центральний периметр Києва: Хрещатик – Богдана Хмельницького – Володимирська – Михайлівська – Майдан незалежності. Слід зазначити, що саме значна кількість активних українців, патріотів і християн, які вийшли на вулицю попри дощ, стала суттєвим фактором у цій перемозі. А «марш рівності» про який так багато пишуть ЗМІ, не відбувся, жодної їхньої ходи не було.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram