Спостерігачі «Всі разом!» спрямували до національної поліції заяви про правопорушення на «Марші рівності»

Актуально
24.09.2021
Спостерігачі «Всі разом!» спрямували до національної поліції заяви про правопорушення на «Марші рівності»

Під час так званого «Маршу рівності» у Києві Об’єднана правозахисна моніторингова група «Всі разом!» зафіксувала понад десяток порушень прав громадян та законодавства. За фактом деяких з них Спостерігачі правозахисної групи одразу зверталися до співробітників поліції, які були присутніми на ЛГБТ-марші.

Учасники гей-параду відкрито використовували мову ненависті, в тому числі проти поліції. На одному із транспарантів було зображене гасло «Love satan, hate cops», що у перкладі звучить як «Люби сатану, ненавидь поліцію». Особа, яка тримала транспарант була у рожевій балаклаві, що унеможливило її ідентифікацію.

Моніторингова група «Всі разом!» одразу склала відповідний акт про ознаки правопорушення, а саме – про розпалювання ворожнечі, в тому числі проти поліції. Спостерігач Станіслав Підкович на місці повідомив поліцейським про факт використання мови ненависті учасниками «Маршу рівності», ненормативної лексики, а також звернув увагу наявність ознак дискримінації за релігійними ознаками у змісті транспарантів та гасел учасників гей-параду. Проте поліція відмовилася реагувати належним чином.

«Під час «Маршу рівності» група учасників вигукувала та публічно демонструвала плакати, що містили заклики до розпалювання ворожнечі», – йдеться у акті. Також у документі зазначається, що капітан поліції та її колега відмовилися реагувати на звернення про правопорушення. Їхні імена та персональні номері знаки зафіксовані у акті. За фактом бездіяльності правоохоронних органів під час здійснення даного правопорушення направлена заява до керівництва Національної поліції.

Також до поліції надіслана заява щодо прямого порушення прав громадянина на вільне пересування, свободу слова та право висловлювати мирний протест співробітниками поліції.

Так, під час так званого «Маршу рівності» поліцейські не пропускали учасника мирної акції протесту, доктора технічних наук Черно Олександра на територію проведення заходу через наявність у нього транспаранту із надписом «Бог, Конституція України та природа людини – проти ЛГБТ в Україні». На його вимогу не порушувати прав на свободу пересування, що гарантоване ст. 33 Конституції України, поліцейські не відреагували належним чином та продовжували перешкоджати. Науковець також підготував та направляє до поліції відповідну заяву про ознаки дискримінації за релігійними та світоглядними переконаннями.

Юристи організації «Всі разом!» зі свого боку надіслали скаргу на неправомірні дії поліцейських та очікують на реакцію від керівництва правоохоронних органів щодо встановлення фактів порушення норм законодавства.

Нагадаємо про утворення Об’єднаної правозахисної моніторингової групи, яка діяла 18-19 вересня у місті Києві із метою захисту прав та свобод, життя та здоров’я, честі та гідності громадян України, гарантованих Конституцією, які протидіють небезпечним суспільно-політичним вимогам ЛГБТ-руху та допомагають державним органам захищати суспільну мораль, національні цінності, традиції, культуру та здоровий спосіб життя. Правозахисна моніторингова група організована громадською коаліцією і складається з волонтерів, юристів, адвокатів, журналістів, операторів, фотографів, методистів, профільних експертів. Загальну координацію забезпечував офіс руху «Всі разом!».

Читайте також Звіт про результати роботи моніторингової групи ТУТ.

«Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram