Скандал у МОЗ: Державна установа рекламує препарат від СНІДу, який не є лікарським засобом

Актуально
26.06.2020
Скандал у МОЗ: Державна установа рекламує препарат від СНІДу, який не є лікарським засобом

Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України (ЦГЗ) на своїх офіційних сторінках (сайт і соціальні медіа) рекламує препарат, який нібито ефективно захищає від ВІЛ/СНІД. Йдеться про так званий PrEP pre-exposureprophylaxis, про що повідомлялося раніше.

Рух «Всі разом!» відразу направив лист до Міністерства охорони здоров’я з вимогою дати роз’яснення по цій ситуації.  У відповіді на публічний запит Директор департаменту реалізації політик МОЗ України Гаврилюк А. повідомив, що лікарський засіб із назвою «PrEP» не зареєстрований у Реєстрі лікарських засобів України.

Таким чином ми маємо констатувати, державна установа «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» рекламує медичний препарат для протидії ВІЛ-інфекції, чия ефективність не доведена і який не має відповідної реєстрації як лікарський засіб.

Нагадаємо, що державна установа «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» вже тривалий час проводить масштабну рекламну кампанію лікарського препарату PrEP pre-exposureprophylaxis. У рекламних повідомленнях та поліграфічній продукції зображують передусім чоловіків, які практикують одностатеві та неупорядковані сексуальні стосунки і відносяться до групи ризику із високим рівнем інфікування.

А це означає, що ЦГЗ МОЗ України займається одночасно рекламуванням сумнівного препарату PrEP  та пропагандою ризикованих одностатевих сексуальних стосунків у тому числі серед неповнолітніх.

З урахуванням зазначеного вище, організація «Всі разом!» направляє лист на Міністра охорони здоров’я Максиму Степанову з вимогою пояснити, на яких підставах структура МОЗ рекламує незареєстрований препарат, і притягнути до відповідальності осіб, які ухвалили відповідні рішення.

Нагадаємо, що згідно з Конституцією України та визнаними Україною міжнародними правовими документами держава має зобов’язання перед українським народом – в усіх рішеннях і концепціях МОЗ та його структурні підрозділи мають виходити з базового принципу: сприяти укріпленню, збереженню та захисту фізичного і психологічного здоров’я українських громадян та українських сімей, що є основою для подальшого існування суспільства і держави.

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram