Сенсаційний референдум в Ірландії: в основі сім’ї – лише шлюб, пріоритет для жінки – домашні справи

Актуально
11.03.2024
Сенсаційний референдум в Ірландії: в основі сім’ї – лише шлюб, пріоритет для жінки – домашні справи

Абсолютна більшість громадян Ірландії висловилися проти того, щоб змінювати чинне визначення сім’ї у Конституції країни. Також ірландці категорично виступили проти того, щоб прибрати з Основного закону норму про пріоритетну функцію і роль жінок – піклуватися про домашнє господарство. Національний референдум по цих питаннях відбувся 8 березня і через два дня були оголошені остаточні результати. Проти першої пропозиції проголосували майже 68% учасників, проти другої – 74%.

У статті 41 Конституції Ірландії написано: «Сім’я є природною, первинною і фундаментальною одиницею суспільства». Це формулювання пропонувалося доповнити словами: «Сім’я – незалежно від того, ґрунтується вона на шлюбі чи на інших тривалих відносинах…». Тобто фактично пропонувалося визнати сім’єю будь-які тривали стосунки будь-кого будь з ким – без прив’язки до державного і церковного шлюбу. Звісно, це б фактично призвело до закріплення у Конституції так званих «одностатевих шлюбів» і навіть можливості багатоженство. Але ці ініціативі були відхилені народом на референдумі.

Що стосується ролі жінки в суспільстві, то громадяни на референдумі відкинули ідею прибрати з Основного закону слова: «матері не повинні бути змушені через економічну необхідність займатися трудовою діяльністю, нехтуючи своїми домашніми обов’язками». Таким чином народ Ірландії постановив, що домашні справи і сімейне господарство – це базовий пріоритет для жінки, а інші види суспільної реалізації – вторинні.

Глава уряду Ірландії Лео Варадкар визнав, що ініціативи його кабінету провалилися. «Наша відповідальність полягала в тому, щоб переконати більшість людей проголосувати “за”, і ми явно зазнали поразки», – сказав він.

В цьому контексті також слід нагадати, що в Ірландії до 1995 року були заборонені розлучення. А дітовбивство на пренатальному періоді дозволили лише у 2018 році.

Заглавне фото: Clodagh Kilcoyne/Reuters. На постерах написано: “Збережіть матерів у нашій Конституції. Проголосуйте: Ні!”

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram