Розмінування гендером від Міністерства оборони: реакція українців

Актуально
12.09.2024
Розмінування гендером від Міністерства оборони: реакція українців

Представники Міністерства оборони України 10 вересня у Києві розповіли про «гендерні аспекти» у протимінній діяльності в рамках одноденного міжнародного семінару. Зазначимо, що більшість українців навіть не підозрювали, що під час розмінування якимось чином є важливими «гендерні аспекти».

Даний семінар «з питань гендерних аспектів у сфері розмінування» було організовано Міністерством економіки України спільно з Організацією з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). А також за участі Головного управління протимінної діяльності, центральної влади, міжнародних організацій та операторів протимінної діяльності.

У першій частині заходу учасники обговорювали важливість «гендерних аспектів» у протимінній діяльності. На їхню думку, «гендерні ролі і стосунки» мають вплив на ефективність та (модний термін) «інклюзивність» операцій протимінної діяльності. Однак, яким боком гендерні ролі стосуються військової справи – досі не зрозуміло.

Також під час насправді кумедного заходу від Міноборони був огляд міжнародних рекомендацій щодо гендерних аспектів. Про це зазначається на сайті «Національної платформи протимінної діяльності».

Подібне впровадження «гендерних аспектів» Міноборони пояснює тим, що в Україні велика площа замінованих територій. Саме тому, на їх думку, до протимінної діяльності необхідно залучати якомога більше спеціалістів. З цього випливає питання, про яких спеціалістів має на увазі Міністерство оборони?

Руслан Кухарчук, голова руху «Всі разом!», зазначає, що Міноборони треба було реалізувати грант від міжнародного фонду, тому вирішили організували такий семінар. «Ніхто і ніщо не скасує грант, час якого настав. Тисячі невирішених проблем військовослужбовців, ветеранів, поранених. Але на гендер у Міноборони та інших ЦОВ завжди є час, гроші і охочі. Бо ж це велика проблема – брак гендерів в процесі розмінування. Мільйони грошей, незліченні ньютони зусиль, тисячі годин часу – на ніщо, на порожнечу», – говорить Кухарчук.

Тим часом користувачі соціальних мереж не стримують своїх коментарів та жартів з приводу заходу. Хоча публікація Міноборони виглядає досить урочисто та пафосно. Ось декілька прикладів реакції у суспільстві:

– «Мабуть це найбільш притягнутий за вуха аспект до оборони і міністерства з подібною назвою. Треба курси для складу чиновників міністерства оборони на тему: « ЩО ТАКЕ ОБОРОНА». І ще важливо семінар на тему: « ПОТРІБНІ ЛЮДИ В МІНІСТЕРСТВІ НЕ ВИПАДКОВІ ФРІКИ, А З ДОСВІДОМ І ПОЧУТТЯМ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ». І ще один семінар: « ВЕТЕРАНСЬКІ АСПЕКТИ В ДІЯЛЬНОСТІ МІНОБОРОНИ» (Петро Кузик).

– «Це про те, яку міну треба першою знешкоджувати? Чи про те, що одну міну знешкоджує чоловік, іншу – жінка? Чи що для цієї роботи потрібні всі гендери? Навіть цікаво стало, про що ця чудасія» (Марія Меншова).

– «А в хлопців на нулів деколи навіть патронів немає… зате тут в нас бабки на важливе питання витратили» (Андрей Никишаев)

– «А гендерні аспекти вантажних робіт і планування грунту вручну будуть розглянуті?» (Andrii Sydorov).

– «”В ліфт, в двері, і на мінне поле – дам пропускаємо поперед”? Чи про шо там спілкувались?» (Yevhen Popov).

– «Мінам глибоко начхати на гендерні аспекти» (Lev Mamay).

– «Міністерство гендерних аспектів» (Юрій Ботнар).

– «Тобто потратили день на примушування особового складу слухати якусь фігню. Хоч мільйони з бюджету не витрачали?» (Yarsi Kreshana).

Проте, це лише кілька процитованих відгуків, у коментарях їх стає все більше.

Також Руслан Кухарчук у своєму коментарі нагадує: «Гендерна політика – це мерзота нашого часу. Коли ви чуєте слово “гендер” у вустах політика чи держслужбовця, знайте – перед вами аморальна особистість і аморальна політика».

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram