Пяйві Рясенен виправдано: «дискримінація ЛГБТ» та захист шлюбу у Фінляндії

Актуально
17.11.2023
Пяйві Рясенен виправдано: «дискримінація ЛГБТ» та захист шлюбу у Фінляндії

У вівторок, 14 листопада Апеляційний суд Гельсінкі (Фінляндія) відхилив усі звинувачення у «розпалюванні ненависті» та так званій «дискримінації ЛГБТ» проти колишнього Міністра внутрішніх справ Фінляндії Пяйві Рясенен.

Фабула справи. У 2019 році було розпочато поліцейське розслідування проти Пяйві Рясенен. Підставою стала публікація у соціальних мережах з критикою позиції лютеранської церкви щодо підтримки та фінансування ЛГБТ-прайду у 2019 році. У публікації в соцмережах вона процитувала біблійний текст (Римлян 1:24-27) та поставила питання: «Чи може Біблія як доктринальна основа церкви бути сумісною з піднесенням сорому та гріха як предмета гордості?». Також додала хештег «pride2019». Це і стало підставою для її кримінального провадження.

Допис у Фейсбук Пяйві Рясенен

У 2022 році Окружний суд Фінляндії одноголосно виправдав Рясенен. Але прокуратура однак оскаржила її виправдання в Апеляційному суді Гельсінкі. Колишньому міністру пані Пяйві загрожував штраф в десятки тисяч євро і два роки позбавлення волі.

Проте, 14 листопада 2023 року Апеляційний суд Гельсінкі одноголосно постановив залишити в силі виправдувальний вирок з 2022 року. Постановивши: «Суд не мав підстав та доказів отриманих на основному слуханні оцінювати справу інакше, ніж Окружний суд. Відтак, підстав, щоб змінювати остаточний результат рішення немає».

«Я відчуваю глибоке полегшення», — сказала Рясенен 14 листопада у коментарі організації Alliance Defending Freedom (ADF).

Також додала: «Спроби притягнути мене до відповідальності за вираження моїх переконань призвели до надзвичайно тяжких чотирьох років. Маю надію, що цей результат стане ключовим прецедентом для захисту прав людини на свободу слова. Щиро сподіваюся, що інші невинні люди позбудуться подібних випробувань за висловлення власних переконань».

Захистом Пяйві Рясенен займалась правозахисна організація ADF International. А обвинувачення у справі висувала головний прокурор Фінляндії – Райя Тойвіайнен.

Пол Коулман та Пяйві Рясенен

Виконавчий директор ADF International Пол Коулман, після перемоги у справі наголосив на тому, що попри святкування варто пам’ятати, що перемога сталася після важких чотирьох років поліцейських розслідувань, кримінальних звинувачень, переслідувань і судових слухань.

«Так звані закони про «мову ненависті» становлять серйозну загрозу нашій демократії», – додав він.

Нагадаємо, Пяйві Рясенен – відомий політик у Фінляндії, лідер Християнсько-демократичної партії (2004-2015), міністр внутрішніх справ Фінляндії (2011—2015) та доктор медицини. Також вона мати п’ятьох дітей та бабуся одинадцяти внуків. Християнка та член Євангелічно-лютеранської церкви Фінляндії (ELCF – історичні протестанти).

Пяйві відома тим, що багато років займається переважно питаннями сім’ї та жінок у суспільстві, при цьому займає консервативну позицію. Пані Рясенен послідовно виступає проти будь-яких абортів, дошлюбного співжиття та фемінізму. Також неодноразово висловлювала думку, що Біблія повинна мати більшу вагу, ніж законодавство країни.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram