Президент Зеленський просить протестантів і католиків активніше комунікувати на Заході. Але є нюанси…

Актуально
03.04.2024
Президент Зеленський просить протестантів і католиків активніше комунікувати на Заході. Але є нюанси…

Президент Володимир Зеленський відвідав Українське Біблійне Товариство у вівторок, 2 квітня. Там він зустрівся там з главами євангельських протестантських церков і єпископами римсько-католицької церкви в Україні. «Христос воскрес! Вітаю вас від душі, – такими словами почав зустріч глава держави. – Бажаю справедливого миру для України, для всіх нас дуже важливої перемоги. Вона обов’язково буде, завдяки воїнам нашим, людям, завдяки всім молитвам вашим».

Президент подякував священнослужителям, що вони залишаються в Україні і звершують духовне служіння серед народу і війська: «Це дуже важливо, що у людей є можливість прийти, отримати підтримку помолитися з вами».

Окремо Володимир Зеленський подякував за залученість церков у роботу служби військових капеланів. «Капеланство в цілому – дефіцитний напрямок. І хочу сказати, що булло б дуже позитивно сприйнято, якби ми могли збільшити склад наших військових капеланів, бо їх не вистачає» – сказав президент.

Чи не ключовим акцентом, який зробив глава держави у розмові з українськими пасторами і єпископами, – комунікація на міжнародному рівні. «Звертаюся з проханням до вас, щоб ви також вибудовували діалог за кордоном по своїх зв’язках. Церква має великий вплив за кордоном на суспільство, на лідерів, і для нас в Україні це дуже важливо», – сказав Зеленський.

Цю ж тезу президент повторив у своєму вечірньому відеозверненні. «Ми цінуємо комунікацію церков з християнами світу. Щоб всюди люди знали правду про війну тут, про російське зло. Це діалог між церквами і громадами, діалог правди. Коли світло викриває зло, війна скоріше буде завершена справедливо для України. І я дякую всім, хто допомагає Україні».

Аналітики руху «Всі разом!» констатують, що представники українських протестантських і католицьких церков активно і систематично працюють за кордоном для поширення правди про війну в Україні. На всіх міжнародних зустрічах наголошується на тому, що міжнародне християнське співтовариство має об’єднатися в допомозі України.

Водночас слід звернути увагу на те, що окремі негативні явища в Україні дещо ускладнюють цю комунікацію з християнською спільнотою Заходу. Зокрема, ратифікація Стамбульської конвенції, легалізація так званого «медичного канабісу», призначення транссексуала Майкла Сірілло речником сил ТРО, реєстрація законопроєкту 9103 про легалізацію одностатевих партнерств. Ці та інші дії українських органів влади критично оцінюються серед впливових міжнародних консервативних спільнот. Утім підтримка України збоку християнських кіл Заходу є системною і непохитною.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram