Пресвітер церкви про захоплену церкву, окупацію в Мелітополі та Гіві й Моторолу (ВІДЕО)

Актуально
19.05.2023
Пресвітер церкви про захоплену церкву, окупацію в Мелітополі та Гіві й Моторолу (ВІДЕО)

Офіс руху «Всі разом!» взяв інтерв’ю у Михайла Брицина, пресвітера церкви «Благодать» у Мелітополі. Перед 9 травня окупанти зрізали хрест та розмалювали їхню церковну будівлю. Проте тепер, це вже міністерство культури Запорізької області. Старший служитель розповів, що сталось з будівлею храму з початку окупації та що відчувають люди, які відвідували церкву?

«До окупаційної влади у Мелітополі спилювали хрести тільки сатаністи, ви ж розумієте. Окупанти не можуть зрозуміти, що церква несе саме головне, що потрібно суспільству. Натомість вони руйнують та залякують», – говорить він.

Також розповів більше інформації, як у  Мелітополі почалось закриття всіх церков міста. І як окупанти приходили на богослужіння, брали відбитки пальців, документи, робили обшуки вдома у пасторів, серед яких був і Михайло.

Проте, не лише віруючих сколихнуло таке відношення до розмалювання церковної споруди. Михайло Брицин говорить: «Навіть ті, хто раніше не сприймав нашу церкву – зараз шоковані, співчувають та стають на наш захист».

Відтепер на фасаді церкви розміщені 4 фото та пропагандистські написи «руського міра». З позитивного тут те, що художник вибрав максимально нечитабельний шрифт для цих фраз.

Достатньо болі переживають церкви на окупованих територіях, справжні гоніння. Але старший служитель Михайло нагадує кожному, що церква перш за все – це люди, а не споруда. Адже на прикладі багатьох зруйнованих храмів внаслідок російсько-української війни, члени церкви і надалі підтримують спілкування, зберігаючи стосунки навіть на великій відстані.

Пресвітер зауважує, що вони не сидять на місці, разом з командою тих, хто в Україні вони продовжують волонтерити, вкладати і відбудовувати Україну. «Зараз ми допомагаємо церквам на Херсонщині, і придивляємось на що схожі деокуповані території. Так би мовити, здобуваємо досвід і готуємось до того, що будемо робити вже у деокупованому Мелітополі, тобто в себе вдома», – розповідає у відео.

Як зазначає служитель, у Мелітополі вже захоплено 11 церковних споруд. Перші три – це найбільші споруди – Мелітопольська Християнська Церква (МХЦ, пастор Віктор Сергеєв); «Слово життя» (пастор – Дмитро Бодю) та «Благодать» стала третьою. Наразі люди продовжують збиратися по будинках.

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram