Порятунок ненароджених на Саміті «Україна – Життя. Гідність. Перемога!»

Актуально
15.06.2023
Порятунок ненароджених на Саміті «Україна – Життя. Гідність. Перемога!»

Про порятунок ненароджених як справи, що стосується кожного українця, говорили на Саміті 9 червня. Фахівці ділились думками та стратегіями під час панельної дискусії «Спільна справа – порятунок ненароджених».

Учасники дискусії: Геня Самборська – голова фонду «За гідність людини»; Олександра Стешенко – доктор права Страсбурзького Університету та доктор філософії Університету Шевченка; Марія Ярема – доктор біоетики Папського Університету Regina Apostolorum; Артур Погоріленко – доктор філософії у галузі права; Назар Танасишин – заступник міністра соціальної політики; Олена Копанчук – народний депутат України, фракція «Слуга народу».

Чи дійсно ненароджена дитина є суб’єктом права? Саме це стало однією з ключових тем для панельного обговорення. Олександра Стешенко розповіла, що окрім заборони абортів, є також інші правові конструкції захисту ненароджених. Наприклад, права дитини можуть охоронятись об’єктивним правом, без визнання суб’єктності. Подібні маленькі, але конкретні кроки не будуть викликати гострих дискусій. Проте, водночас, допоможуть захистити дитину на пренатальній стадії розвитку.

Модератор дискусії Олексій Погорєлов зауважив, що дитина однозначно визнається людиною біологічно, проте юридично особою її не вважають. Він запитав у пані Марії Яреми, чого стосується ця колізія понять?

Доктор біоетики говорить, що це не лише теоретична дискусія, а й практична. Поняття особовості серед науковців та лікарів досить неоднозначне, тому деякі маніпулюють ним. Проте, відомо точно, що особовість не є додатком до природи, вона і є частиною природи.

Також під час дискусії Артур Погоріленко презентував законопроєкт, який він та інші фахівці з права, біології та медицини склали задля збереження життя на пренатальній стадії розвитку. Він розповів, що у Сполучених Штатах Америки у 2022 році почали відміняти судові рішення про аборти, після усвідомлення цінності життя не з моменту народження, а з моменту зачаття. Звернув увагу на дослідження у 2018 році, які проводились серед понад 5 тисяч біологів. Результати показали, що 96% з них визнали початок життя з моменту зачаття.

На завершення свого виступу, Артур Погоріленко закликав депутатів та представників парламенту ознайомитись із законопроєктом та взяти відповідальність за життя та майбутнє українського народу.

Дивіться трансляцію Саміту:

Нагадаємо, що 9 червня відбувся міжнародний Саміт «Україна – Життя. Гідність. Перемога!», який об’єднав різнопрофільних експертів, військових та представників влади. Учасників у залі було близько 400 осіб з різних регіонів України та з-за кордону. У музичній частині взяла участь народна артистка України – Тіна Кароль.

Всі разом!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram