Максимальна допомога Україні і українцям: стратегічна політика Польщі і її консервативного уряду

Актуально
21.03.2022
Максимальна допомога Україні і українцям: стратегічна політика Польщі і її консервативного уряду

«У темні часи добре видно світлих людей» – йдеться у відомому вислові. А у контексті другого етапу війни, що розв’язала росія проти України, стало добре видно насправді дружні держави. Першою країною, яка потужно відреагувала на українські трагічні події стала консервативна Польща. Ця нація, яка також багато претерпіла від російських загарбників у різні історичні періоди, у теперішній час усіляко виражає свою солідарність із українцями у цій визвольній боротьбі.

У період з 24 лютого вже понад 2 мільйонів українських громадян в’їхали на територію Польщі. З неймовірною щедрістю поляки зустрічали українців на своїх кордонах та надавали всебічну допомогу, в тому числі і гуманітарну, обсяг якої обчислюється вже тисячами тон.

Разом із тим, Республіка Польща організувала підтримку українських громадян й на державному рівні у кількох важливих напрямках.

1. Закон про допомогу біженцям з України. У перші ж дні від початку війни польський Сейм ухвалив зазначений акт. Цим законом врегульовано питання щодо законності перебування українських біженців у Польщі, а також їх соціальної підтримки. Згідно до закону, після підтвердження особи біженці зможуть отримати податковий  номер PESEL, а їхнє перебування у Польщі може тривати 18 місяців із продовженням на аналогічний термін. Для українців закон передбачає право користуватися державними послугами, включаючи польською охороною здоров’я, а також віддавати дітей до польських шкіл.

2. Польща рішуче виступає проти російської агресії та декларує всебічну підтримку у воєнному контексті. Міністр оборони Республіки Польща Маріуш Блащак періодично повідомляє про відправлення колон з боєприпасами для України. «Ми підтримуємо українців, ми солідарні та рішуче виступаємо проти російської агресії», – зазначає польський міністр.

Генеральний штаб Збройних Сил України підтверджує факти отримання озброєння від поляків. Відповідно до даних, які озвучив радник голови Офісу президента Олексій Арестович, Польща лише у першому пакеті передала боєприпаси у наступній кількості: 60-мм міномети (100 шт.) та боєприпаси до них (1500 шт.), БПЛА (8 комплектів), 152-мм кумулятивні боєприпаси. автоматичними знаряддями та шоломами, а також ПТРК “Javelin” та автомати “Grot”.

3. У економічному плані Польща також докладає зусиль для подолання наслідків турбулентності, спричиненої вторгненням рф в Україну. Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький оголосив про необіхдність запровадження програми “Антипутінський щит” із метою дерусифікації економіки. За словами Моравецького, війна росії з Україною спричиняє величезну економічну турбулентність у всьому світі. І з метою боротьби із негативними економічними явищами полякам просто необхідно впровадити зазначену програму.

“Ми не маємо впливу на все. Путін непередбачуваний, але завдяки послідовній реалізації нашої програми “Антипутінський щит” ми зробимо все можливе, щоб захистити Польщу та наших союзників від загроз майбутнього” – додав прем’єр Польщі.

Він пояснив, що програма має на меті продовження боротьби з інфляцією, підтримку створення робочих місць, захист компаній, які раніше працювали на російському ринку, дерусифікацію польської та європейської економіки, енергетичну диверсифікацію, запобігання підвищення цін на харчові продукти, підтримка фермерів у сільськогосподарському виробництві та субсидії на добрива. Також у контексті дерусифікації економіки, польський Прем’єр-міністр у ЄС виступив із ініціативою про повну заборону торгівлі з росією.

Також Польща має намір конфіскувати російське майно на своїй території. «У нас немає російських яхт. Але є трохи нерухомості і фінансові активи, тобто акції компаній, які ми повинні забрати», – заявив Моравицький.

В тому числі польський Прем’єр підтримує блокування на кордоні постачання товарів до білорусі та росії. А також позитивно відноситься до перспективи прийняття лідерами ЄС рішення про закриття європейських доріг для російських вантажівок. Моравецький висловив сподівання, що «буде чергове протверезіння європейських лідерів і Рада ЄС ухвалить черговий пакет санкцій».

Також Польща пропонує якнайшвидше додати до цього пакету санкцій торговельну блокаду як для морських портів, так і заборону на сухопутну торгівлю. Як додав Моравецький, «мова йде про життя і смерті десятків, а може, сотень тисяч людей, йдеться як про суверенну країну – Україну – так і про безпеку НАТО».

4. Виключення з МАГАТЕ. Польський міністр з клімату і довкілля Анна Москва попросила голову Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) виключити рф з усіх органів цієї організації. У офіційному листі на ім’я Голови МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, Анна Москва попросила відсторонити росію від усіх органів цієї організації у зв’язку з її агресією в Україні. Однією з вимог було негайно призупинити дію російської федерації в усіх органах МАГАТЕ, в тому числі російських експертів і співробітників, які працюють в МАГАТЕ.

“Польща та інші члени МАГАТЕ серйозно стурбовані нападом на АЕС та діями Росії в Чорнобилі та Запоріжжі, а також у Чорнобильській зоні відчуження. Вони явно неприйнятні”, – заявила Москва. Глава міністерства клімату та довкілля наголосила, що МАГАТЕ має вжити якомога швидше необхідні заходи щодо росії.

5. Фіксація воєнних злочинів. Про покарання рф за військові злочини говорив і президент Польщі Анджей Дуда. Як повідомляє Польське радіо, президент Дуда висловив переконання, що винні у воєнних злочинах на території України неодмінно будуть покарані. За його словами, обстріл російськими військовими пологових лікарень та житлових будинків, є злочинами, що мають ознаки геноциду.

“Я глибоко вірю, що злочинці відповідатимуть за це перед Міжнародним трибуналом, і що міжнародна спільнота зможе зробити це ефективно. Хочу запевнити, що ми, поляки, допомагаємо, щоб міжнародні прокурори могли ці докази зібрати, щоб процеси відбувалися і щоб винні у злочинах були покарані”, – стверджує Дуда.

У цьому контексті польські лідери наполягають на посиленні санкцій проти рф за військові злочини. А також закликають противників прийняття України до ЄС змінити думку. Матеуш Моравецький у цьому контексті зазначає: “У мене є докази численних злочинів, які я показую лідерам інших країн.  Я буду говорити про ще більш жорсткі санкції. Я прошу лідерів, які не хочуть, щоб Україна була в ЄС, змінила свою позицію. Це вже не звичайна війна, це різанина, це бійня…», – додає  Моравецький.

Разом із усіма ініціативами на підтримку нашої країни Прем’єр Польщі також пообіцяв створити загальноєвропейський план відбудови України. Він повідомив, що польські депутати обов’язково порушать питання про створення великого загальноєвропейського плану відбудови України на наступному засіданні ЄврорадиМоравецький додав, що сьогодні в Україні “панує страх, але він поєднаний з відвагою військовослужбовців, які воюють, й надією всього народу, цілого суспільства на відбудову суверенної держави після війни. Ця надія має спиратися на реальний фундамент, а цим реальним фундаментом є План Маршалла №2 для України”, — наголосив польський прем’єр.

На думку очільника польського уряду, до плану відбудови України мають докласти зусиль насамперед найбагатші країни Європи, бо вони відповідальні за її відновлення. Через те, що саме ці країни “проспали момент, коли можна було зупинити російську агресію”.

Моравецький запевнив, що Польща буде продовжувати здійснювати всіляку підтримку Україні і у процесі її відновлення також.

З усього вищезазначеного виходить, що головним міжнародним партнером України у розв’язаній росією війні виступає Польща. У той час, коли більшість країн Європи пасують перед агресором, ця країна надає нам практичну допомогу на усіх можливих рівнях. Саме польське консервативне керівництво, яке виступає за збереження християнських цінностей, блокує внутрішні ліберальні соціально-деструктивні ініціативи, сьогодні рятує Україну від наслідків жахливої трагедії.

Рух “Всі разом!”

Читайте також по темі: «Всі разом!» (Україна) та Ordo Iuris (Польща) уклали Угоду про партнерство

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram