Поліція у Запоріжжі блокувала мирну сімейну акцію. Деталі та відео  

Актуально
21.09.2020
Поліція у Запоріжжі блокувала мирну сімейну акцію. Деталі та відео  

20 вересня о 7 ранку до Запоріжжя приїхала потягом з Києва команда сімейних активістів. Гості міста вирушили в центр – на Фестивальну площу. Але вже за годину, близько 8:00, їх оточили та спробували витіснити силою кілька сотень поліцейських. Їх ідентифікували як «небезпечних» через одягнені жовті футболки із надписом «Тато, мама і дитина – майбутнє України».

Того дня на Фестивальній площі міста планувалося проведення просімейної акції із 8:00 до 19:00. Туди приїхала небайдужа молодь у футболках з просімейними гаслами. Загалом на акції  передбачалося близько сотні хлопців та дівчат із транспарантами «Всі разом за сім’ю!», «Природна родина – здорова країна», «Ні – пропаганді гомосексуалізму» та інші. Проте як тільки мирні громадяни почала збиратися на площі, їх оточили силовики та наказали залишити територію. Коли ж активісти сказали, що це санкціонована акція та вони мають право проводити цей захід, поліція розпочала їх відтісняти.

Про події недільного ранку так розповідає Максим Танцюра, координатор сімейної правозахисної акції у Запоріжжі: «Ми з активістами прибули на площу Фестивальну на мирний мітинг на захист природних сімейних цінностей. До нас підійшли співробітники поліції та вимагали залишити площу. Я пред’явив подане до Національної поліції повідомлення про проведення мирного мітингу. І зацитував статтю 39 Конституції України, де зазначається, що про проведення мітингів завчасно повідомляється до органів виконавчої влади або органів державного самоврядування. У відповідь поліцейські заявили, що я маніпулюю поняттями і вимагали залишити площу Фестивальну, мовляв, у разі відмови застосують силу».

Максим згадує, що частина активістів тоді залишили площу, а до тих, хто не встиг, поліція почала застосовувати фізичну силу. Потім до площі почали приходити ще місцева молодь на мітинг, загалом зібралося близько 150 учасників. Проте ближче до 11 ранку з боку правоохоронних структур вдруге почалося застосування фізичної сили до сімейних активістів. Адже об 11.00 планувалося формування колони для проведення так званого гей-параду.

Маргарита Коротких, просімейна активістка із Києва, розповідає: «Ми тримали плакати із номером телефону допомоги людям з ЛГБТ. І під час нашої акції щиро хотіли допомогти їм та мирним шляхом показати, що вихід із цієї проблеми є. На самому гей-параді було дуже багато підлітків, яким оплатили дорогу і проживання в місті, і які просто не розуміли, що вони там роблять».

Учасники сімейної правозахисної акції обурюються: «Заради проведення так званого гей-параду було порушено право людей на мирне зібрання, через що не вдалося провести просвітницьку акцію на захист природних сімейних цінностей на Фестивальній площі Запоріжжя, про що було завчасно сповіщені місцеві органи влади».

Нагадаємо, Запорізька міська рада відмовилася прийняти повідомлення про проведення мирної акції протесту. Начальник відділу внутрішньої політики Сергій Шулдик минулого тижня двічі у грубій формі і в порушення прямої норми Конституції заявив ініціаторам сімейної акції, що ні в якому разі не зареєструє повідомлення про захід. А тому організатори акції направили лист-повідомлення до Запорізької міської ради Укрпоштою та надіслали лист-повідомлення про акцію до Національної поліції України.

Рух «Всі разом!» вже подав клопотання до прокуратури і нацполіції з вимогою провести розслідування та притягнути Шулдика до відповідальності за адміністративне правопорушення.

Варто зазначити, це не перша спроба поліції силовими методами розганяти мирних просімейних активістів. У червні 2018 року силові підрозділи МВС у жорстокий спосіб побили сімейних активістів, які зібралися на мирну і санкціоновану акцію. Там було кілька сотень громадян, десятки з них отримали численні травми, забої, переломи, вивихи, опіки. Того дня спецрозділи за участі начальника столичної патрульної поліції Юрія Зозулі позбавили українців фундаментальних прав і свобод. Зокрема, права на охорону життя і здоров’я, права на свободу слова, права на мирні зібрання і вільне пересування, права на свободу віросповідання.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram