Південнокорейці не народжують. Уряд б’є на сполох і створює спецміністерство

Актуально
10.05.2024
Південнокорейці не народжують. Уряд б’є на сполох і створює спецміністерство

У Південній Кореї створять нове урядове міністерство для вирішення «національної надзвичайної ситуації» – низького рівня народжуваності. Новий урядовий орган буде вирішувати соціальні питання та розроблятиме політику в галузі освіти, праці та соціального забезпечення. 9 травня президент Юн Сук Йоль сказав, що буде співпрацювати з парламентом для створення Міністерства. «Ми мобілізуємо всі можливості, щоб подолати низьку народжуваність, яку можна вважати надзвичайною ситуацією в країні», – сказав він. Про це повідомляє CNN.

На прес-конференції Юн Сук Йоль пообіцяв використати наступні три роки свого терміну президенства на покращення економіки та вирішення проблеми низької народжуваності. Причиною цьому рішенню президента стало те, що країна має найнижчий у світі рівень народжуваності. У 2023 році показник середньої кількість дітей, яких жінка народжує за своє життя, становить 0,72. А для підтримки стабільного населення в будь-якій країні цей показник повинен бути мінімум 2,1. В Україні у 2021 році такий показник складав 1,05. Варто згадати, що найменше дітей за час незалежності України народилось у 2023 році.

Дослідники зазначають, що причинами цих демографічних змін у східному регіоні є вимоглива культура праці, стагнація зарплат, зростання вартості життя, зміна ставлення до шлюбу та гендерної рівності, а також зростання розчарування молодих поколінь.

Раніше прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда зазначав, що Японія «на межі неможливості підтримувати соціальні функції» через падіння народжуваності. У січні 2023 року він оголосив про створення нового урядового агентства, яке зосередиться на цьому питанні. Цей орган мав на меті вирішувати низку питань, від покращення здоров’я та добробуту дітей до підтримки сімей і батьків.

В Україні демографічна ситуація також не найкраща. Як повідомляють дані Державної служби статистики України, з 1992 по 2021 роки населення України зменшилось більше ніж на 11 мільйонів осіб. Про те, як Україні вибиратись з демографічної прірви, читайте у статті аналітика Кабінету експертів Ксенії Кочевої.

Організація «Всі разом!» офіційно звернулася до керівництва держави щодо невідкладних заходів на підтримку сімей з дітьми в Україні. Суть цього листа можна прочитати у нас на сайті.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram