Підтримує Україну, проти абортів і комунізму: хто новий президент Аргентини

Актуально
21.11.2023
Підтримує Україну, проти абортів і комунізму: хто новий президент Аргентини

На вихідних, 19 листопада у Аргентині відбулись вибори нового президента. У другому турі президентських виборів переміг кандидат від опозиційної лібертаріанської коаліції «Свобода наступає» Хав’єр Мілей.

Хавʼєр – 53-річний економіст, віднедавна зірка тіктоку, націоналіст і депутат парламенту з дворічним досвідом. Після підрахунку голосів виявилось, що Мілей набрав близько 56% голосів виборців, а його суперник, нинішній міністр економіки Серхіо Масси, – 44,2%.

Ще до виборів Мілей заявляв про відмову від зв’язків із Росією, Китаєм і Бразилією через незгоду з політикою їхніх урядів. До того ж, він рішуче підтримує Україну. У своєму інтерв’ю для The Economist говорив, що «був одним із перших, хто засудив вторгнення Росії в Україну».

Посольство України в Аргентині. Чотири ключових кандидати на президентських виборах – підтримали Україну.

Також Хав’єр Мілей рішуче виступає проти абортів, ЛГБТ-пропаганди, комунізму і соціалізму.

Щодо політичної кампанії. В плани новообраного президента входить урізання бюджетних видатків на 15% ВВП та зменшити кількість міністерств в уряді з 18 до 10. Зокрема, він пообіцяв закрити центробанк, кинути національну валюту і перейти на долар та відмовитися від найбільших торгових партнерів своєї країни – Китаю й Бразилії. Замість них обрати США. Також він ставить під сумнів необхідність приєднання Аргентини до БРІКС – це клуб найбільших незахідних економік світу. До його складу входить і Росія.

У соцмережі X, президент України Володимир Зеленський написав: «Вітаю з переконливою перемогою на виборах президента Аргентини. Вдячний за чітку позицію на підтримку України. Працюватимемо разом над розвитком українсько-аргентинської співпраці й відновленням світового правопорядку, заснованого на міжнародному праві».

Чинний аргентинський президент Альберто Фернандес завершує свої повноваження 10 грудня.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram