Пастор з мелітопольської церкви Марк Сергєєв виступив перед Конгресом США

Актуально
26.07.2024
Пастор з мелітопольської церкви Марк Сергєєв виступив перед Конгресом США

24 липня відбулось слухання Гельсінської комісії Конгресу США щодо переслідування Росією українських християн. З промовами на заході виступали американські політики, науковці та громадські діячі. Серед промовців був пастор і капелан Марк Сергєєв з Мелітополя. На слухання Сергєєв приїхав з лінії фронту, з Часового Яру, де він служить капеланом.

До війни Сергєєв був молодіжним пастором у протестанській церкві «Нове покоління». В нього є дружина та троє синів. Вся його родина докладала зусиль для того, щоб розбудувати найбільшу церкову у Мелітополі. Але з перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну Мелітополь був окупований. Тому вони були змушені втікати. Приміщення церкви російські окупанти зараз використовують як концертний зал для своїх військових заходів.

У своїй промові перед Конгресом Сергєєв подякував їм від імені українців, які борються за свою свободу. «Для мене велика честь виступати перед Гельсінською комісією. Робота Комісії добре відома в Україні», – зазначив пастор.

Він розповів, що кожен український воїн на фронті вдячний за американську зброю. «Цілий день вони стріляють з JAVELIN і засинають під звук стрільби HIMARS по російських позиціях. Солдати сплять спокійно. Американська техніка береже нас», – зазначив капелан.

Сергєєв розповів, що Сталін переслідував та вбивав його бабусь та дідусів за те, що вони християни. Вони ховали свою віру від радянської влади в страху за своє життя. Але він зазначив: «Я народилася у вільній Україні, де ми могли б поклонятися, як захочемо. Я виріс у Мелітополі, маленькому місті на Азовському морі».

Марк Сергєєв розповів про свою церкву. Він зазначив, що вона була найбільшою у Мелітополі. Щонеділі церкву відвідувало 1500 людей. Чотириста дітей відвідували недільну школу. «Ми були духовною домівкою для сотень українських сімей. До війни ми всі прагнули до української мрії, яка не так сильно відрізняється від американської мрії. З кожним роком наша країна ставала кращою, бо ми мирними засобами відкидали корупційний російський вплив», – розповів Сергєєв сенаторам і конгресменам, які зібралися на слухання.

Пастор розповів страшну історію, як російські військові відібрали будівлю його церкви. Перед нею був великий 12-метровий хрест, але вони зрізали його і поставили там російський прапор. Зараз церкву використовують як концертний зал для своїх військових концертів.

«Із 44 протестантських церков у Мелітополі не залишилося жодної. Більшість парафіян виїхало, а ті, які залишились, пішли у підпілля. Єдина можливість легально проводити зібрання — це виявити лояльність до Росії і до Путіна більше, ніж до Бога», – розповів Сергєєв. За його словами, становище зі свободою віросповідання на окупованих Росією територіях є гіршим, ніж навіть в Радянському Союзі.

Він пояснив Конгресу, що навіть вдома зараз молитися небезпечно. Пастор розповів історію, як нещодавно одну з вірянок його церкви, яка організувала домашню церкву, окупанти посадили у донецьку в’язницю. ЇЇ засудили до семи років ув’язнення. «Два місяці тому вона була лідером невеликої групи. Російські солдати зайшли в її будинок і забрали її. Бо коли церква закрилася, люди почали збиратися підпільно, щоб поклонятися Богу. Зараз вона у в’язниці, тому що вона просто вірила в Бога», – зазначив Сергєєв.

Марк Сергєєв повідомив конгресменам та сенаторам про створення ресурсу russiatortureschristians.org. На ньому зібрані численні свідчення християн, які зазнали викрадень, тортур та переслідувань за свою віру.

Нагадаємо, що голова організації Руслан Кухарчук в програмі «Відповіді» спілкувався з Віктором Сергєєвим, старшим пастор Мелітопольської Християнської Церкви. У випуску пастор розповів про окупацію, погрози, втечу з Мелітополя та інші подробиці їхньої історії.

Читайте також:
У Мелітополі окупанти закрили одну з найбільших євангельських церков – «Благодать»
Окупанти зірвали хрест церкви “Слово життя” і встановили на його місце запорожець

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram