“Партнертсво Біарріц” для України: дивний обмін листами і жодного договору

Актуально
30.12.2020
“Партнертсво Біарріц” для України: дивний обмін листами і жодного договору

«Партнерство Біарріц» — це міжнародна ініціатива G7, сформована під керівництвом Еманюеля Макрона і Джастіна Трюдо, з метою конструювання нового суспільного устрою шляхом посилення відповідальності країн у контексті впровадження гендерної рівності. Україна заявила про приєднання до такого партнерства, але договір не підписувала.

Приєднання на офіційному рівні України до «Партнерства Біарріц» не знаходить підтримки з боку українського суспільства. Перш за все через відсутність документального або нормативного роз’яснення щодо такого партнерства. У жовтні Рух “Всі разом!” надіслав запит до Міністра закордонних справ України Кулебі Д. І. з проханням надати для ознайомлення та аналізу перекладені українською мовою договірні документи, пов’язані з приєднанням України до «Партнерства Біарріц».

Міністерство закордоних справ надіслало нам відповідь, зареєстровану 27 листопада. Директор Департаменту міжнародних організацій МЗС Євгенія Філіпенко  повідомила, що процедура приєднання Уряду України до “Партнертва Біарріц” відбулася у формі обміну листами між зовнішньополітичними відомствами України та Франції. Лист від Міністра закордонних справ України був направлений Міністру Європи та закордонних справ Франції 8 травня 2020 року. Франція надіслала відповідь 3 серпня, де висловлює подяку щодо такого приєднання.

У листі-відповіді на запит Руху також зазначено, що метою такого “Партнерства” є посилення відповідальності країн Групи Семи та консолідація зусиль інших держав щодо досягнення гендерної рівності. Ці наміри зафіксовані у Декларації, яка розроблена Гендерною радою G7.

Лідери країн Групи Семи свої наміри зафіксували у Декларації, розробленій Гендерною радою, утвореною у 2018 році за ініціативи Прем’єр-міністра Канади Д. Трюдо та Президента Франції Е. Макрона. До Ради увійшло 35 адвокатів та адвокаток гендерної рівності з 23 країн, які представляють різні міжнародні організації, академічні та інші установи“, – йдеться у листі.

МЗС також зазначило, що додатком до Декларації є План дій країн Групи семи та інших країн, які вже приєднались до Партнерства, та заклик про спрямування зусиль щодо забезпечення гендерної рівності і пакет рекомендацій для реалізації зазначеної мети. При цьому, що мається на увазі під терміном «гендер»: рівні права чоловіків та жінок або безліч так званих «гендерних ідентичностей» – не уточнюється.

Таким чином ми з’ясували, що «Партнерство Біарріц» – це міжнародна ініціатива з метою встановлення гендерної рівності, яка не має уніфікованого документу, а складається з листів, рекомендацій, декларації та плану дій. Важливим моментом є відсутність договору про приєднання до “Партнерства Біарріц”, де визначаються чіткі права та обов’язки сторін. Відповідно до листа-відповіді МЗС існує лише обмін листами між відомствами України та Франції про наміри. Юридична складова такого приєднання також є незрозумілою, бо згідно із українським законодавством навіть договори, що нератифіковані, не мають юридичної сили на території України. В такому разі постає питання: чому листування сприймається Урядом як підстава для впровадження гендерної концепції та імплементації її у нормативно-правове поле України? Поки що це лишається невідомим.

Нагадаємо, що приєднання до «Партнерства Біарріц» є  ініціативою першої леді Олени Зеленської.  Вона виступила на третьому Українському жіночому конгресі, який відбувся 10 грудня 2019 року. Під час своєї доповіді Олена Зеленська звернулась із закликом до глави держави та Кабінету міністрів підтримати її ініціативу. Уряд підтримав Олену Зеленську у питанні приєднання України до міжнародного «Партнерства Біарріц» та 6 травня 2020 року ухвалив розпорядження № 505-р “Про схвалення проекту Уряду України до Міністерства Європи та закоржонних справ Французької Республіки щодо участі України у міжнародній ініціативі “Партнерства Біарріц” з утвердження гендерної рівності”. Не дивлячись на суспільне незадоволення, на офіційних сайтах адміністрації Президента, Кабінету міністрів, Міністерства закордонних справ, Міністерства освіти та науки та Міністерства соціальної політики повідомлення про таке приєднання подається виключно у позитивному контексті.

Читайте також: «Партнерство Біарріц»: що це таке, хто його придумав, який там гендер і звідки взявся Макрон

Олена Зеленська і «Партнерство Біарріц»: рекордна кількість дизлайків

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram