ООН проти участі трансів у жіночому спорті

Актуально
10.10.2024
ООН проти участі трансів у жіночому спорті

Організації Об’єднаних Націй пропонує виокремити біологічних чоловіків, які вважають себе «трансгендерними особами» у нову категорію. Про це правозахисна організація заявила 8 жовтня у доповіді про «Насильство щодо жінок і дівчат у спорті». У звіті розповідається про негативні наслідки участі трансів у жіночих змаганнях.

Спеціальний доповідач ООН з питань насильства щодо жінок і дівчат Рім Алсалем з Йорданії у презентації звіту вимагав від країн-членів зберегти жіночий простір. Він представив 24-сторінковий звіт Третьому комітету Генеральної Асамблеї в Нью-Йорку. У ньому згадуються випадки важких травм жінок і дівчат, отриманих від біологічних чоловіків, які беруть участь у жіночих дивізіонах під виглядом «трансгендерів». Також наводяться приклади порушення приватного життя в роздягальні та публічні наслідки щодо жінок, які висловлюються проти змагань з трансами. Про це повідомляється в публікації CAN.

«Спортсмени-чоловіки мають особливі якості, які вважаються перевагами в певних видах спорту, такі як рівень сили та тестостерону, які вищі, ніж середні показники для жінок, навіть до статевого дозрівання, що призводить до втрати справедливих можливостей», — йдеться у звіті. Також наголошується, що останнім часом зростає посягання на участь лише біологічних жінок у жіночому спорті. Проте поділ лише на жінок у спорті забезпечує рівні, справедливі та безпечні можливості у спорті для жінок-спортсменок.

Мей Мейлман, директор Незалежного жіночого правового центру, сказала, що ця заява підбадьорює. «Ми раді, що він визнав очевидне: жінки заслуговують на спорт. Це повинно збентежити багато організацій у Сполучених Штатах, які не роблять того ж. Якщо лідери Сполучених Штатів взагалі дбають про поводження з жінками, як піклується спеціальний доповідач з питань насильства щодо жінок і дівчат, то це має дати їм прикриття, щоб нарешті діяти по праву з боку жінок», — зазначила Мейлман.

У звіті підкреслюється, що безпека та приватність жінок знаходяться під загрозою, коли біологічних чоловіків допускають у жіночі приміщення. Жінки-спортсменки більш вразливі до отримання серйозних фізичних травм, коли спортивні майданчики, призначені лише для жінок, відкриті для чоловіків. Це задокументовано в таких дисциплінах, як волейбол, баскетбол і футбол. У звіті продемонстровані випадки важких травм, вибитих зубів, зламаних ніг, переломів черепа та неврологічних розладів від струсу мозку.

Розповідається про Пейтон Макнабб, якій було 17 років, коли біологічно чоловічий «трансгендерний» спортсмен вдарив волейбольним м’ячем їй в обличчя. В результаті удару у Макнабб була травма мозку і параліч правого боку.

У доповіді ООН підкреслюється небезпека сексуального насильства, коли відкриваються жіночі роздягальні для чоловіків. Зазначається, що це може «збільшити ризик сексуальних домагань, нападів, вуайєризму, а також фізичних і сексуальних нападів у роздягальнях і туалетах». Втрата жіночого простору також має психологічні наслідки для спортсменок. Усвідомлення того, що вона повинна змагатися з чоловіком, спричиняє надзвичайний психологічний стрес. Це через фізичну невигідність, втрату можливості для чесної конкуренції та освітніх та економічних можливостей.

В ООН відзначили, що «перевірка статевих ознак може бути необхідною, законною та пропорційною для забезпечення справедливості та безпеки у спорті». У доповіді згадуються паризькі Олімпійські ігри 2024 року, де жінки-боксери змагалися проти двох біологічних чоловіків. Проте тоді Міжнародний олімпійський комітет відмовився провести перевірку на стать.

У звіті також розповідається про жінок, які виступають проти небезпек чоловіків у жіночих просторах. Часто вони зазнають несправедливого ставлення, їх звинувачують у фанатизмі, відсторонюють від спортивних команд і піддають заборонним приписам, вигнанню, наклепу та несправедливому дисциплінарному провадженню. «Спортсменок і тренерів, які заперечують проти включення чоловіків у їхній простір через занепокоєння щодо безпеки, конфіденційності та справедливості, змушують мовчати або змушують до самоцензури; інакше вони ризикують втратити спортивні можливості, стипендії та спонсорство», — зазначається у звіті.

Читайте також:
Як транссексуали знищують жіночий спорт;
Участь трансів у Олімпіаді: хто просуває чоловіків у жіночий спорт і до чого тут РФ.
Жіночі спортивні команди у США відмовляються грати проти трансів.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram