Наркотичні спільноти та ЛГБТ-угрупування України: спільні стейкхолдери та пов’язані джерела фінансування

Актуально
01.12.2021
Наркотичні спільноти та ЛГБТ-угрупування України: спільні стейкхолдери та пов’язані джерела фінансування

Вперше за історію незалежної України нічні клуби, де відкрито розповсюджують наркотики, публічно закликають захистити їхнє «право» на безкарне поширення цих речовин. Лідери так званого «Подільського наркокластеру» у Києві виступають настільки агресивно, що навіть провели акцію під будівлею МВС із закликами звільнити керівника київської поліції.

«Подільський наркокластер» – це новий мем, який описує кілька нічних клубів, які розташовані в Подільському районі столиці. Антинаркотичні спільноти вказують передусім на такі клуби: «Кирилівська 41», Closer, Otel та «Хвильовий». Наркотики де-факто розповсюджуються нелегально в багатьох нічних клубах, проте саме ці надали цьому явищу політичного і правозахисного забарвлення: фактично виборюють можливість поширювати серед своїх відвідувачів відповідні речовини і захищають можливість вживання речовин.

Протягом листопада кілька громадських та патріотичних спільнот почали актуалізувати цю проблему. Серед іншого вони вчиняли акти громадського спротиву наркоторгівлі у цих клубах. У відповідь на це представники «Подільського наркокластеру» вийшли 29 листопада до будівлі МВС з символикою ЛГБТ, гаслами про легалайз, «припинити агресію на Подолі» тощо.

ФОТО: Цензор.НЕТ

Водночас телеграм-канал «Детектор грантів» зробив огляд профайлів відвідувачів названих клубів – публікації та сторіз підлітків і молоді переповнені наркотичною тематикою (завантажити і переглянути все можна ТУТ). Також у них є власні відповідні спільноти та канали у соцмережах. Там публікуються анонси заходів та обговорюють наркотики та враженні від них, рейв-тусовки, проблеми з поліцією. Проблеми через наркотики, звісно.

Зазначені клуби є партнерами проекту DrugStore, який поширює інформацію про те, як вживати наркотики з меншою шкодою. У своїх принципах драгсторівці пишуть, що також підтримують представників ЛГБТ та сповідують «толерантність до всіх сексуальних ідентичностей та за свободу в усіх її проявах».

«Ми хочемо зробити українську наркополітику більш цивілізованою і гуманою. Ми підтримуємо представників ЛГБТ+ і ВІЛ-позитивних людей. Ми не стигматизуємо юзерів психоактивних речовин», – пишуть на сайті проекту DrugStore, який своєю чергою «обслуговує» відвідувачів перерахованих вище нічних клубів «Подільского наркокластеру». І авжеж, великими літерами написано, що вони не пропагують наркотики. Проект DrugStore функціонує на кошти «Альянсу громадського здоров’я» і Фонду Елтона Джона.

Зазначимо, що це відбувається у ситуації, коли в Україні категорично заборонена пропаганда та розповсюдження наркотичних речовин. Але що буде, якщо буде легалізований канабіс? Це буде прямим сигналом для усіх наркопритонів ще більше розгортати свою діяльність із пропагандою «клубних речовин» та «легких наркотиків».

Нагадаємо, що МОЗ зараз пропонує до громадських обговорень проєкт закону  “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності”, що фактично дає «зелене світло» для усіх наркоспільнот.

Рух “Всі разом!”

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram