Звернення до Верховної Ради: відхилити законопроект 4142

Актуально
17.11.2021
Звернення до Верховної Ради: відхилити законопроект 4142

Проект закону № 4142 «Про систему громадського здоров’я» готується для розгляду у другому читанні. Проте, документ містить суттєві недоліки, які потенційно створюють загрозу для конституційних прав громадян.

Рух “Всі разом!” надіслав сімнадцять листів Народним депутатам України із вимогою відхилити або зняти з розгляду проект закону № 4142 як такий, що потенційно створює загрози для конституційних прав та свобод громадян. Ці листи спрямовані керівництву Верховної Ради, головам профільних комітетів та головам фракцій і депутатських груп.

У своєму зверненні Рух наголошує, що проект №4142 містить дискримінаційні положення. Так, у разі прийняття закону, відвідування закладів освіти дітьми без одного або декількох щеплень буде заборонено.  Таким чином, здійснюватиметься примушування до вакцинації, щоб діти мали змогу реалізувати своє право на освіту. Це не відповідає вимогам Основного закону, тому що Конституційне право на освіту є абсолютним і не обумовлюється іншими чинниками.

Звертаємо увагу, що у Парламентській асамблеї Ради Європи, у свою чергу, заявляють про необхідність інформувати громадян про те, що вакцинування не буде проводитися примусово. Про це йдеться в прийнятій резолюції ПАРЄ «Вакцини проти COVID-19: етичні, правові та практичні питання».

Також законопроектом пропонується збільшити обсяг обов’язкових щеплень (до 10 інфекцій, які є в календарі щеплень, додається пневмококова інфекція). Зазначимо, що жодних спалахів хвороб, від яких ці щеплення мають захищати, в Україні за останні два десятиріччя не відбувалось. Вважаємо, що підстави введення до календаря щеплення від пневмококкової інфекції відсутні, адже немає офіційної статистики хвороб, викликаних саме цим збудникомПри цьому, Україна є практично єдиною європейською країною, в якій де-факто відсутня система фіксування поствакцинальних ускладнень та летальних випадків, зокрема, з вини виробника вакцини, а також будь-які варіанти компенсації шкоди постраждалим чи їх представникам.

Також законопроектом також передбачається встановити правовове регулювання карантину. Так, автори проекту пропонують місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування надати право «залучати для тимчасового використання транспортні засоби, будівлі, споруди, обладнання, інше майно підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, необхідне для здійснення профілактичних і протиепідемічних заходів, із наступним повним відшкодуванням у встановленому законом порядку його вартості або витрат, пов’язаних з його використанням». Проте чинне законодавство і сам проект не визначає процедуру залучення такого майна та порядок його відшкодування.

«Законопроект №4142 спричиняє значне суспільне напруження та занепокоєння. Певні норми законопроекту порушують принцип суспільної користі та не відповідають вимогам Конституції щодо забезпечення прав та свобод громадян. Подібні пропозиції керівних органів держави є неприпустимими», – зазначається у тексті звернення.

Нагадаємо, що Верховна Рада України під час пленарного засідання 4 лютого прийняла в першому читанні за основу проект закону № 4142. Головне науково-експертного управління не підтримало ідеї, викладені в законопроекті 4142, що випливає з його офіційного висновку. Зараз Міністерство охорони здоров’я та профільний комітет Верховної Ради доопрацьовують текст документу та готують його для другого читання.

Читайте також:

Презумпція згоди на щеплення: що приховує законопроект 4142

Чи залишатиметься вакцинація в Україні добровільною? Рада голосувала сьогодні закон

 “Рада Європи: вакцинація проти COVID19 не є обов’язковою”

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram