На станції «Академік Вернадський» прапор ЛГБТ не піднімали. Але «гендером» і «сексуальною орієнтацією» у нашому антарктичному центрі таки переймаються

Актуально
30.11.2021
На станції «Академік Вернадський» прапор ЛГБТ не піднімали. Але «гендером» і «сексуальною орієнтацією» у нашому антарктичному центрі таки переймаються

Державна установа «Національний антарктичний науковий центр» (ДУ НАНЦ) і станція «Академік Вернадський» не ухвалювали офіційних рішень щодо підтримки Polar Pride 2021 – акції на підтримку ідей ЛГБТ-угрупування. Відповідну відповідь на адресу руху «Всі разом!» надіслав директор установи Євген Дикий. Проте він не вбачає проблем у повідомленні та ілюстрації, яку опублікувала учасниця 26 Української антарктичної експедиції Оксана Савенко разом зі своїм колегою Вадимом Ткаченком.

Пан Дикий у своєму листі зазначає: повідомлення про те, що Українська антарктична експедиція доєдналася до Polar Pride 2021 і що на станції «Академік Вернадський» був встановлений ЛГБТ прапор є хибними і не відповідають дійсності. «Текст повідомлення учасника експедиції є особистою думкою учасниці експедиції, на яку вона має право», – пише директор державної установи.

Нагадаємо, учасниця офіційної української експедиції Оксана Савенко написала дослівно: «Ми з радістю долучилися до цієї події (Polar Pride 2021), адже вважаємо важливим підтримати представників ЛГБТ-спільноти, які працюють у полярних регіонах, або тільки сподіваються потрапити до наступних експедицій та зробити свій внесок у полярні дослідження». Цю публікацію вона проілюструвала своєю світлиною, на якій також були нанесені логотипи української арктичної станції «Академік Вернадський» і логотип ЛГБТ-кампанії Polar Pride 2021. Також цей текст супроводжується відповідники хеш-тегами #PolarPride2021 #26UAE #vernadskystation.

Тоді на ім’я був надісланий запит на доступ до публічної інформації. Наступний фрагмент з відповіді пана Євгена Дикого потребує окремої уваги: «На нашу думку, учасниця експедиції, висловлюючи свої особисті погляди, мала на увазі принципову позицію ДУ НАНЦ щодо неприпустимості дискримінації будь-якої людини за такими ознаками як стать чи гендер, так само, як і за… сексуальною орієнтацією».

По-перше, Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» не містить таких антидискримінаційних ознак, як «гендер» та «сексуальна орієнтація». Тому з яких підстав Євген Дикий у своєму листі вказує на ознаки, про які нічого не вказано в українському профільному законі? Чи планується наступні українські експедиції формувати з дотриманням принципу участі у ній представників всіх двадцяти і більше гендерів?

По-друге, на думку організації «Всі разом!», учасниця офіційної української експедиції безсумнівно представляє Державну установу «Національний антарктичний науковий центр» і станцію «Академік Вернадський». А тому будь-які публічні дії та висловлювання у період роботи зазначеної офіційної експедиції закономірно можуть свідчити про позицію керівництва ДУ НАНЦ.

Зазначений випадок з витівкою Оксани Савенко та Вадима Ткаченка має бути публічно роз’яснений і прокоментований державною установою. Також учасники нинішньої і майбутніх експедицій мають бути поінформовані про недопустимість подібних дій і висловлювань, які наносять шкоду репутації державної установи.

Читайте також: Прапор ЛГБТ на станції “Академік Вернадський”? Антарктичний центр має відповісти

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram