Легалізація наркотиків спричинила значний зріст смертності у Великій Британії

Актуально
20.08.2024
Легалізація наркотиків спричинила значний зріст смертності у Великій Британії

За останні десять років смертність від наркотиків у Великій Британії зросла на 60 відсотків. Це стало одним із найвищих показників у Європі. Про це розповів голова Національного агентства зі злочинності Великобританії (NCA) Грем Біггар. Він зазначив, що «ще ніколи не було більш небезпечного часу» для вживання заборонених наркотиків. В агенстві заявили, що легалізація наркотиків в інших країнах зробила канабіс найпоширенішим нелегальним наркотиком у Британії.

Наркозагроза у Великобританії зросла через поширеність імпортного канабісу, синтетичних наркотиків та кокаїну. Агентство зі злочинності Великобританії підкреслило, що за останній рік було зареєстровано 230 смертей, тільки пов’язаних із синтетичними нітазенами, які можуть призвести до передозування у «дуже малих кількостях». Біггар заявив: «Це відносно невелика частка смертей від наркотиків, але вона зростає. Від нітазенів ви можете померти, коли приймаєте їх вперше».

NCA також повідомило, що марихуана є найпоширенішим незаконним наркотиком у Великій Британії. Приблизно 2,5 мільйона наркозалежних вживають саме канабіс. Причиною цього є лібералізовані закони про наркотики в інших країнах, які збільшили імпорт канабісу. Вилучений канабіс на кордоні Великобританії у 2023 році більш ніж удвічі перевищив обсяг у 2022 році.

Біггар також сказав, що збитки для економіки Сполученого Королівства від зловживання наркотиками оцінюються в 20 мільярдів фунтів стерлінгів (1,044 трильйона грн). Він додав, що наркотики є найважливішим рушієм інших видів злочинів, таких як, пов’язані з використанням зброї та ножів і відмивання грошей. Відомо, що в Англії та Уельсі вбивства, пов’язані з наркотиками, становлять 52% всіх випадків. Управління національної статистики Великобританії виявило, що 1627 із 3148 вбивств, скоєних у період з квітня 2018 року по березень 2023 року, були пов’язані з наркотиками.

В Християнському інституті Британії однією з основних причин цьому називають декриміналізацію наркотиків у країні, тобто скасування раніше діючої кримінальної відповідальності. Там зазначають: «Докази очевидні: незаконні наркотики руйнують життя та сім’ї та розривають структуру суспільства. Вони завдають шкоди нашій країні, тому до них потрібно ставитися серйозно. Будь-які розмови про декриміналізацію мають припинитися».

Нагадаємо, в Україні набув чинності закон про легалізацію канабісу. В публікації ми розповідали, про що цей закон та які  небезпеки він несе за собою.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram