“Квірчик”: сімейна програма ЛГБТ-кінофестивалю у Києві

Актуально
26.06.2023
“Квірчик”: сімейна програма ЛГБТ-кінофестивалю у Києві

У Києві розпочався ЛГБТ-кінофестиваль Sunny Bunny (в перекладі «Сонячний зайчик») з 22 червня за підтримки Державного агентства з питань кіно. Триватиме він до 28 червня, тобто тиждень. Локації проведення – столичні кінотеатри «Жовтень» та «Кіно42». У рамках фестивалю є програма «Квірчик» яка націлена на показ пропагандистських кінострічок для дитячої аудиторії.

Загалом Sunny Bunny розділив показ фільмів у наступні програми: «Панорама», «Квірчик», «Українська квір-ретроспектива», X BORDERS, «Міжнародні короткі фільми: деколонізувати, відбороти, перетворити» та «Квір-борці».

Саме «Квірчик» представлений для сімейного перегляду. У офіційному пресрелізі зазначається, що рекомендований вік для перегляду — від 10 років.


У програму входить 5 короткометражок:

«У природі», Марселя Бареллі – розповідає на прикладі тварин, нібито у природі також існують одностатеві стосунки

фільм Леандро Ґодіньйо та Паула Менезеса «Лоло» – фільм про хлопчика, який покохав друга, але той не відповів йому взаємністю, тому Лоло вирішив стати дівчиною;

французька стрічка «Спідниця Адама» Клемана Треа-Лаланна, канадська «Теплова хвиля» Фанні Перро та «Подарунок» Адітьї Ахмад.

Серед презентованих фільмів представлені кінострічки, які негативно впливатимуть на психічний стан дітей та підлітків. За словами координаторів, ключова мета заходу — пропагувати квір-угрупування та їх «різноманіття».

Організатори кінофестивалю розповідають про один з фільмів: «Мікробюджетний берлінський фільм, знятий під час пандемії, з порноакторами в більшості ролей, майстерно міксом жанрів і форм (ігрове й анімація, мюзикл, комедія і трилер) оповідає про Капітана Феґотрона, який стоїть перед викликом — чи вдасться йому врятувати світ від квірного апокаліпсису». Виникає питання, чому у фільмах знімаються порноактори? Ймовірно, стрічки мають відверті сцени, які внаслідок розбещують неповнолітніх.

ЛГБТ-фестиваль зібрав чимало відгуків та реакцій користувачів соцмереж у коментарях під дописами. Українські військові також висловились щодо кінофестивалю у Києві.

 

22 червня в день відкриття, «Жовтень» та «Кіно42» отримали численні невдоволення від людей через проведення ЛГБТ-фестивалю. У соціальних мережах почали поширювати заклики спалити кінотеатри через таку програмну політику.

Згодом організатори Sunny Bunny та кінотеатри направили звернення до Головного управління Національної поліції з проханням забезпечити громадський порядок на фестивальних локаціях та винайняли додаткову охорону.

Як зазначають організатори, після показу документального короткометражного фільму про так званих “Квір-борців” відбудеться дискусія про прийняття законопроєкту №9103 «Про реєстровані партнерства». За участю депутата фракції «Голос» і автора проєкту закону Інни Совсун. Звернемо увагу, що на подію також запросили Міністерство юстиції України.

Нагадаємо, що Sunny Bunny — програма Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість», що існує з 2001 року й активно просуває права ЛГБТ: «порозуміння й різноманіття».

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram