Кухарчук на телеканалі ITV – про легалізацію канабісу

Актуально
02.05.2023
Кухарчук на телеканалі ITV – про легалізацію канабісу

На телеканалі ITV media group 1 травня відбувся ефір за участі Руслана Кухарчука, голови організації «Всі разом!». Програма під назвою «PROполітику» у якій обговорювали усі «підводні камені» сумнівних законів про легалізацію реєстрованих партнерств та канабісу.

Щодо легалізації канабісу ведучий Сергій Мініч запитав, чи дійсно на часі тематика канабісу та про який саме канабіс йдеться у законопроєкті?

Голова організації розповів про історію питання від першого законопроєкту до теперішнього. Про ідейність від законодавців та нові формулювання змісту та назви законопроєкту. Хоча насправді, суть одна і та ж.

«Ми спостерігаємо за цією темою вже 15 років, тому стверджуємо, що основною метою легалізації канабісу чи марихуани, є кінцева  мета – легалізація так званого рекреаційного канабісу. Тобто простою мовою «покурити трави». Роками наше суспільство та парламент не сприймали цю ідею, тому автори з 2017 року почали говорити про медичний та технологічний канабіс», – розповідає Руслан Кухарчук.

Звернув увагу, що насправді коноплі вирощувались завжди і легально: «В Україні є цілий інститут луб’яних культур в академії сільськогосподарських культур України, який легально вирощує коноплі для промислових та господарських цілей». То що ж тоді виходить, автори проєкту Закону брешуть?

Насправді, медичний потенціал марихуани як рослини є під питанням. Оскільки лише у 2020 році це почали досліджувати, але тільки дві країни – Канада та Німеччина. Як зазначає гість програми, якщо навіть допустити, що марихуана має медичний потенціал, це буде вирішувати Міністерство охорони здоров’я. Також на сьогодні, вже доступні два препарати на основі коноплі.

Одні з головних тез: «В Україні можна вирощувати коноплю у технічних цілях, тому що це є легалізованим явищем на рівні чинного законодавства. До того ж, медичні препарати на основі наркотичних засобів – дозволені в Україні, визначені Міністерством охорони здоров’я. Тому даний законопроєкт можна вважати лобійською комерційною історією для створення в Україні індустрії марихуани для вирощування сировини, а згодом продажу, ймовірно, для Канади».

Детальніше у ефірі:

Нагадаємо, що Комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування підтримав законопроєкт №7457 щодо легалізації канабісу та направив на розгляд Верховної Ради в першому читанні. Про це 16 лютого 2023 року повідомив Михайло Радуцький, голова Комітету.

Читайте також: ЛЕГАЛІЗАЦІЮ КАНАБІСУ В УКРАЇНІ НАПРАВИЛИ НА РОЗГЛЯД ВЕРХОВНОЇ РАДИ

Всі разом!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram