“Конвой свободи” у Канаді спричиняє зміни у великій політиці: у Консервативної партії новий лідер

Актуально
08.02.2022
“Конвой свободи” у Канаді спричиняє зміни у великій політиці: у Консервативної партії новий лідер

Тимчасовим лідером Консервативної партії Канади стала депутат парламенту Кендіс Берген. Вона буде виконувати функції тимчасового керівника, поки не буде обрано наступного постійного лідера. Кендіс – досвідчений політик, яка обіймала посаду міністра соціального розвитку в уряді Стівена Харпера, а також була одним з лідерів цієї опозиційної партії. Вона відома своєю консервативною позицією та захистом християнських цінностей.

Під час «Конвою свободи» проти карантинних обмежень, ковід-паспортів та диктатури у центрі Оттави, Кендіс Берген виступила на боці громадян, розкритикувавши дії уряду. Це національний найбільший за всю історію рух мирного протесту у Канаді, який значною мірою став передумовою для політичних змін у державі.

Що ж відбулося?

2 лютого члени Консервативної партії Канади проголосували за те, щоб усунути Ерін О’Тул з посади голови партії. Більшість учасників – 73 із 119 депутатів партії – проголосували за те, щоб О’Тул залишив посаду і лише 45 депутатів підтримали його.

На цей пост претендували  ще дев’ять кандидатів. Проте члени партії обрали Кендіс Берген тимчасовим головою. А Ерін О’Тул із поразкою залишив посаду.

Вперше в історії партії це відбулося шляхом таємного голосування. Члени КП пішли на такий крок, оскільки були обурені, що голова опозиційної партії О’Тул не має чіткого бачення консервативного розвитку країни, а також втретє поспіль програла лібералам прем’єр-міністра Джастіна Трюдо на виборах 2021 року.

Хто така Кендіс Берген?

Кендіс Марі Берген родом з невеликої громади Мордена, що розташована в провінції Мангітоба. На початку 2000-х вона вступила в партію «Канадський альянс». З 2008 року Берген обрана членом парламенту Канади і вже понад 13 років представляє інтереси виборців з округу Портедж-Лісгар. Була переобрана на виборах 2011, 2015, 2019 і 2021 роках.

Восени 2011 року вона очолила комісію депутатів (по одному від кожної визнаної партії) для відбору суддів Верховного суду. Берген була головою Постійного комітету з людських ресурсів, навичок та соціального розвитку, а також щодо становища інвалідів. Також займала посаду заступника голови Постійного комітету з питань становища жінок і входила до складу Постійного комітету Палати громад з транспорту, інфраструктури та спільнот. Крім того, вона була членом Комітету зв’язків, а також групи голів Законодавчого комітету. Берген була залучена до кількох спеціальних парламентських груп у якості: виконавчого директора канадсько-японської міжпарламентської групи; голови парламентської групи дружби Канада-Австралія-Нова Зеландія; члена низки інших парламентських груп.

15 липня 2013 року Берген призначена державним міністром соціального розвитку в уряді Харпера. З 2016 по 2020 рік була лідером Опозиційної палати. А також обіймала посаду заступника лідера Консервативної партії та заступника лідера опозиції при Ерін О’Тул з вересня 2020 до лютого 2022 р.

Кендіс Берген відома консервативними поглядами і не боїться їх декларувати при ліберальному уряді Трюдо. Вона має чітку соціальну позицію та відкрито виступає проти абортів. Торік піддалася критиці після того, як з’явилася недатована фотографія, на якій вона була одягнена в капелюх “Make America Great Again” (гасло колишнього президента США Дональда Трампа).

Відкрита критика Уряду Канади

У 2018 році Берген публічно розкритикувала Джастіна Трюдо Прем’єр-міністра Канади та весь ліберальний уряд за те, що він не наказав правоохоронним органам заарештувати мешканця Канади  Абу Хузайфу аль-Канаді після того, як визнав себе членом групи «Ісламська держава». Вона також закликала міністра громадської безпеки Ральфа Гудейла розкрити, чи знає уряд, де він знаходиться, чи ні, але Гудейл заявив, що це «противодействие забезпечення безпеки канадців».

Зараз Берген критикує Джастіна Трюдо за його відмову поспілкуватися із протестувальниками у центрі Оттави. За її словами, протестувальники представляють мільйони людей, яким “набридли закриті двері та невиконані обіцянки”. Як і багато її колег-консерваторів, пані Берген публічно підтримала акції протесту водіїв вантажівок, які пройшли в Оттаві та по всій країні в останні дні.

«На відміну від окремих осіб, прямо зараз на пагорбі знаходяться тисячі пристрасних, миролюбних і патріотичних канадців, які просто хочуть, щоб їх почули», — заявила пані Берген у Палаті громад. Під час виступу вона закликала уряд Трюдо прислухатися до вимог протестувальників.

Також одразу після її обрання тимчасовим лідером парії Берген порадила високопоставленим депутатам-консерваторам не говорити учасникам протестів у Оттаві покинути місто. В електронному листі вона сказала членам, що «нам потрібно перетворити це на проблему [прем’єр-міністра]», – повідомляє CTV-news.

Нагадаємо, що центри Оттави та низки інших великих міст Канади вже тиждень заблоковані сотнями великовантажних автомобілів. Люди виражають свою незгоду із жорстокими карантинними обмеженнями. Джастін Трюдо назвав протестувальників-далекобійників «невеликою маргінальною меншістю». Але вуличні акції протесту лише посилювалися. І 30 січня Трюдо разом із сім’єю залишив офіційну резиденцію глави уряду.

При цьому правоохоронці також розглядали залучення військових для розгону протестувальників. Але так і не наважились. Ймовірно, через багатомільйонний спротив громадян. Разом із тим, політичні події, що відбулися у Канаді, свідчать про те, що уряд перетнув червону лінію терпіння і суспільство пішло на крайні заходи для того, щоб захистити свої конституційні права.

У якості висновку: Кендіс Берген стає лідером Консервативної партії Канади фактично у той час, коли ця політично сила жорстко розділена між радикальними консерваторами та поміркованими. Окрім того, криза уряду під керівництвом Джастіна Трюдо сприяє посиленню консервативних позицій. І саме ці хвилі призводять її до керма партії. Так, Берген підтримує протестувальників, закликає уряд почути вимоги і має неймовірну популярність серед них. При цьому, користується повагою серед своїх колег-політиків. Як вважають канадці, саме Кендіс є тією персоною, хто міг би подолати розрив у консервативному крилі, захистити інтереси громадян і виступити у ролі миротворця із твердою рукою.

“Всі разом!”

Читайте також по темі: Конвой свободи у Канаді: «купка маргіналів», від якої переховується прем’єр-міністр Трюдо

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram