Конвой свободи у Канаді: «купка маргіналів», від якої переховується прем’єр-міністр Трюдо

Актуально
01.02.2022
Конвой свободи у Канаді: «купка маргіналів», від якої переховується прем’єр-міністр Трюдо

В Канаді розгорнувся національний найбільший за всю історію рух мирного протесту. Люди виступають проти карантинних обмежень, ковід-паспортів та диктатури. Розпочалося все із далекобійників, яких на кордоні не пропускали додому без щеплень. За півтора тижні понад 50 тисяч вантажних машин проїхали організованою колоною до Оттави через всю країну. А там, в столиці Канади, підтримати далекобійників прийшло близько півмільйона людей. Як реагує на це канадська влада і громадськість – читайте далі в огляді руху «Всі разом!»

15 січня 2022 року федеральний уряд Канади зобов’язав усіх далекобійників, які перетинають кордон, мати або паспорт вакцинації, або ПРЦ-тест, або витримати двотижневий карантин. На кордоні з США утворилися величезні затори, ПРЦ-тестів не вистачало, а пройти весь цикл щеплень не всі встигли. Таким чином, люди стали заручниками нововведення і чекали багато годин для в’їзду у свою країну.

З цього приводу висловився найбільший підкастер світу Джо Роган, жартома показавши абсурдність нововведення: «[Канада] перебуває у стані повстання. Це гігантський конвой вантажівок, це, мабуть, якась шалена кількість людей. П’ятдесят тисяч вантажівок прямують до Оттави на знак протесту проти мандатів Трюдо. Очевидно, всім їм наказано вакцинуватися. Вони такі: «Гей, ми навіть ні з ким не контактуємо. Ми у вантажівці. Ми просто їдемо за кермом».

Мирний протест розпочався із організованої колони вантажівок від Ванкувера до Оттави. Це понад 4 тисячі км, а дорога пролягає через усю країну. За короткий період на цю акцію було зібрано понад 9 млн дол, а до колони долучилося понад 50 тис вантажівок!

Також люди виходили на дорогу, де проїжджала колона, і вітали мітингувальників. Вони тримали в руках національну символіку, транспаранти, приносили їжу водіям.

Список вимог протестувальників включає скасування федеральних і місцевих паспортів вакцинації, всіх обов’язкових програм і додатків для стеження за контактами, скасування обов’язкової вакцинації від ковіду і всіх спроб порушення прав тих, хто воліє не вакцинуватися. Також протестувальники вимагають припинити промови, які «налаштовують канадців один проти одного, що ведуть до розколу в суспільстві через нападки на канадців, які не згодні з державними постановами», і покласти край обмеженню дебатів та цензурі думок.

Прес-секретар протестувальників Кріс Барбер прокоментував виданню SARNIA News суть протесту: «Це не протест проти вакцинації, це протест проти всіх мандатів. Ми втомилися від того, що уряд диктує нам, який папір нам треба показати, щоб зайти до місцевого ресторану чи іншого бізнес-закладу. Останньою краплею було рішення про обов’язкову вакцинацію на кордоні. Ми об’єднали практично всю країну. Ми отримуємо величезну підтримку».

«Настав час нагадати політикам, що вони працюють на канадський народ, а не ми на них», – кажуть мітингувальники.

Влада та деякі ЗМІ всіляко намагалися дискредитувати протестувальників, називаючи їх терористами, фашистами. Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо 26 лютого заявив, що протестуючі проти ковідних обмежень – це невелика група маргиналів, яка не представляє більшість жителів країни.

Втім, колона 29 січня досягнула Оттави, куди прийшло близько півмільйона жителів! Туди підтягуються ще вантажівки та люди. Автомобілі вже перекрили рух в обидві сторони. Протестувальників не зупиняють морози і схоже, вони не розійдуться, поки не отримають відповідь від влади. Це найбільший мирний протест в історії Канади і світу. Сам же Трюдо разом із сім’єю переховується… як він каже, на карантині.

Протестувальників підтримав Ілон Маск. У своєму Twitter він неодноразово висловлював солідарність із мітингувальниками, а в одному з твітів сказав: «Якщо канадський уряд придушує мирні протести, то якраз у цьому й криється фашизм».

Подібний «Конвой свободи» формується і в Європі. Він запланований в Брюсселі на 14 лютого. Станом на 1 лютого туди записалося понад 11 тисяч людей.

Нагадаємо, в Україні також діють жорсткі карантинні обмеження. Невакцинованих працівників звільняють з роботи, проїзд у транспорті та відвідування будь-яких закладів лише за наявності ковід-сертифікатів. Відомого лікаря-анестезіолога відсторонили саме через відсутність ковід-сертифікату.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram