Конституційний трибунал Польщі: національне законодавство важливіше за європейське

Актуально
13.10.2021
Конституційний трибунал Польщі: національне законодавство важливіше за європейське

Конституційний трибунал Польщі 7 жовтня постановив, що деякі статті установчих договорів Європейського Союзу, ряд законів та окремі судові постанови ЄС не відповідають польській Конституції. Йдеться про верховенство європейського права і принцип «добросовісного співробітництва» між ЄС і державами-членами.

У своєму рішенні трибунал оголосив, що Конституція Польщі — найвищий закон країни, нормам якого мають відповідати всі міжнародні документи. До такого висновку дійшли 12 з 14 суддів.

Зокрема Конституційний трибунал постановив, що принцип верховенства європейського права не відповідає статті 90 конституції Польщі, згідно з якою в межах міжнародної угоди вона може передати повноваження органу державної влади «в деяких питаннях».

На думку більшості членів Трибуналу, втілення у життя цього принципу призведе до «передання повноважень держави такою мірою, що Польща не зможе функціонувати як суверенна і демократична держава».

Також судді проголосили, що членство Польщі в Євросоюзі не дає органам ЄС верховенства в судовій сфері і не означає передання державою свого суверенітету органам ЄС. Судді вирішили, що жодна державна інстанція Польщі не погодиться на обмеження своїх повноважень зовнішньою силою.

Таким чином Польща практично стала на захист національних інтересів та власної ідентичності країни, поставивши свою Конституцію на перший план. А всі міжнародні договори та інші документи мають відповідати нормам Основного закону Польщі.

Це зустріло підтримку з боку європейських країн. Зокрема, Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підписав урядовий указ, вітаючи рішення Конституційного суду Польщі. Офіційний Будапешт після того як підтримав рішення польського суду про те, що деякі закони ЄС несумісні з Конституцією Польщі, також закликав інституції Європейського союзу “поважати суверенітет держав-членів”. Про це повідомляє Reuters.

Будапешт заявив, що це рішення польського суду було спричинено «поганою практикою інституцій ЄС», які намагалися відібрати певні повноваження від держав-членів.

«Першість права ЄС може застосовуватися лише в тих сферах, де ЄС має повноваження, основи для цього були викладені в договорах ЄС», – йдеться в угорському указі. В документі також зазначається, що інституції ЄС повинні поважати національну ідентичність держав-членів.

В Єврокомісії відреагували на це рішення польського Конституційного трибуналу, заявивши, що воно викликає серйозні побоювання щодо функціонування всієї системи верховенства права ЄС і може мати негативний вплив на авторитет суду Європейського Союзу. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що «глибоко стурбована» цим рішенням і що комісія зробить все можливе для забезпечення першості законодавства ЄС у Польщі.

І це не перший конфлікт між Брюсселем і Варшавою. Нагадаємо, що у липні 2021 року Єврокомісія заявила про порушення принципу верховенства права в Польщі через проголошення там «зон, вільних від ЛГБТ». І хоча частину цих зон уже скасували, вони позбулися європейського фінансування.

Зазначимо, що це вперше в історії ЄС держава-член ставить під сумнів верховенство договорів Союзу в Конституційному суді заради національних інтересів своєї країни. Уважно спостерігаємо, як будуть розгортатися події у подальшому.

Без сумніву, зазначене рішення Польщі є гідним прикладом для наслідування для України. Стаючи активним суб’єктом міжнародних відносин, слід берегти свій державний суверенітет. Відстоювання національних інтересів, незважаючи на фінансові маніпуляції ЄС, дозволить Україні не розчинитися під тиском Брюсселю і Страсбурга.

Рух «Всі разом!» систематично наголошує, що Україні варто поставити на перше місце державний суверенітет та керуватися національними інтересами і національними цінностями при ухваленні міжнародних договорів, норми яких в ієрархії права не можуть бути вищими за Конституційні. А ті міжнародні норми, які не відповідають вимогам Основного закону та/або національній правовій традиції слід вважати неконституційними. Національні цінності – це сутність і одночасно умова повноцінного існування держави. Вони грають роль фундаменту, що дозволяє суспільству бути цілісним і стійким. І якщо цей фундамент не укріплювати у внутрішній та зовнішній політиці, то Україна на світовий арені так і буде лише плацдармом для розігрування чужих сценаріїв.

Читайте також: Національне законодавство чи міжнародне право: кому пріоритет

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram