Конституційний суд Польщі: діти з вадами мають право жити

Актуально
26.10.2020
Конституційний суд Польщі: діти з вадами мають право жити

У четвер, 22 жовтня, Конституційний суд Республіки Польща заборонив робити аборти у випадках, коли є певні дефекти розвитку дитини. Суд визнав факт того, що переривання вагітності суперечить конституційному праву на захист людського життя.

Конституційний суд ухвалив таке рішення за поданням 119 депутатів парламенту Польщі, більшість яких були представниками партії «Право і справедливість». Депутати Сейму звернулись із метою оспарювання положення закону, яким було дозволено робити аборти за наявними дефектами розвитку плода. Як повідомляє onet.pl, після того, як рішення набуде чинності, виключенням для переривання вагітності будуть наступні причини: інцест або загрози здоров’ю та життю матері.

Після розгляду звернення, Суд зазначив, що Конституція гарантує кожній людині право на життя, навіть ще до її народження. Конституційний суд підтримує переконання про те, що не можна говорити про охорону гідності людини, якщо не були створені достатні підстави до охорони життя. Таку думку висловив суддя Піскорський в обгрунтуванні висновку: «Людське життя є цінністю в кожній фазі розвитку», зазначив він.   У своїй позиції суд зазначив, що переривання вагітності у таких випадках нагадує євгенічні практики, до яких вдавалися у нацистській Німеччині.

На думку Конституційного суду Польщі, обмежити конституційні права можна тільки законом і лише у випадку, якщо ці обмеження необхідні для забезпечення безпеки, громадського порядку або захисту навколишнього середовища, здоров’я, моральності чи прав і свобод інших людей. «Природна гідність людини є джерелом свободи і прав людини та громадянина. Вона є недоторканна, а її пошана і охорона є обов’язком органів державної влади», – йдеться у рішенні Суду про право на життя із посиланням на Конституцію Польщі.

Резидент Кабінету експертів Яна Нетікова,  співзасновниця Міжнародного публічного руху “За народження” коментує: «Рішення Конституційного Суду Польщі щодо заборони переривання вагітності, коли є певні дефекти розвитку плоду, є потужним поштовхом для дій у країнах Європи у цьому напрямку. Держави, що зацікавлені у розвитку своєї нації не тільки визнають цінність життя, яке є конституційним, а й захищають його в тому числі і на пренатальній стадії розвитку людини. Україні, перш за все, варто створити комплекс умов, за яких жінка вирішить залишити дитину: це і психологічна допомога, і медична, і соціальна. Це надання їй повної інформації про її здоров’я та про здоров’я дитини, а також про можливі жахливі наслідки аборту. Коли лікарі-гінекологи будуть зацікавлені в тому, щоб жінки народжували дітей, а молоде покоління буде усвідомлювати цінність нового життя та отримувати комплекс державної підтримки – українська нація буде розвиватися».

Олександра Шрамова, співзасновниця громадської організації “Захист прав дітей до народження” зазначає у своєму коментарі: “Заборона переривання вагітності за медичними показниками не порушує норм міжнародного права взагалі і практики Європейського Суду з прав людини зокрема. Зазначене рішення Конституційного Суду Республіки Польща відповідає загальній про-дитячій зорієнтованості політики Польщі та говорить про готовність держави брати на себе відповідальність за всіх своїх громадян без здійснення їх попереднього «добору»“.

Рух «Всі разом!».

Читайте також по темі: Україна і Польща посилюють діалог в контексті Стамбульської конвенції

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram