Канада представила новий дизайн корони: замість символів віри, сніжинка та кленове листя

Актуально
16.05.2023
Канада представила новий дизайн корони: замість символів віри, сніжинка та кленове листя

Вперше, 6 травня федеральний уряд оприлюднив новий дизайн канадської королівської корони у пості в Twitter. У оновленому дизайні релігійні символи замінено на канадську символіку. Відбувся обмін хреста на кленове листя та сніжинку.

Подібне оновлення затверджене канадським управлінням: главою Англіканської церкви та королем Британії Карлом III. Внаслідок почались заяви, що ліберальний уряд політизував символ корони та королівського герба. Половина суспільства обурилась та заявила, що має право вибирати, який стиль корони представлятиме їх правління на гербах, монетах, медалях та інших символах влади.

На сайті генерал-губернатора зазначається, що нова корона була: «Затверджена в квітні 2023 року Його Величністю Королем за порадою прем’єр-міністра Канади».

Корону можна назвати – канадізованою. Адже тепер вона прикрашена кленовим листям – основа канадського символу і увінчана емблемою сніжинки («посилання на те, що Канада є північним царством»).

«Стилізована сніжинка встановлює прямий зв’язок із знаками ордена Канади, однієї з найвищих нагород нашої країни, сувереном якої є король», — йдеться на сайті генерал-губернатора.

Едуард Юрченко, кандидат філософських наук та політичний філософ, дав коментар офісу руху «Всі разом!» щодо нової корони та що це означає.

«В принципі, звернення голови уряду з проханням про введення нового дизайну корони (точніше нової корони як символу) формально не порушує етикету. Але фактично це пропозиція на “межі фолу”, адже мова йде саме про королівську символіку і  втручання в це питання прем’єра є дещо дивним. Окремо треба підкреслити, що новий варіант корони не тільки позбавлений християнської символіки, але й традиційних лілій, що є символом етнічно французького Квебеку. Все це вже викликало незадоволення досить широких кіл громадськості.

Водночас Трюдо і його прихильники всіляко прикриваються “канадскістю” нового символа. Це типове використання патріотичної риторики для прикриття антипатріотичного змісту. З серії – “а в москвинів “скрєпи”. Думаю, мова йшла про провокацію з метою протиставити Канаду та її нового монарха , який відрізняється консервативними переконаннями. Карл ІІІ мудро вчинив уникнувши конфронтації. Консерватори й деякі інші канадці тепер невдоволені, але не монархом, а Трюдо і ліволібералами. “Болото” про це завтра вже не пам’ятатиме, а ліві для монархії однак не друзі».

Зазначимо, що хрест, який був розміщений на короні короля, вважається нагадуванням про те, що світ підпорядковується пануванню Ісуса Христа. Цей символ є частиною регалій коронації британської монархії.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram