Генетик Олександр Коляда: «Наука ніколи не знайде ген, який відповідає за гомосексуальну орієнтацію»

Актуально
06.08.2021
Генетик Олександр Коляда: «Наука ніколи не знайде ген, який відповідає за гомосексуальну орієнтацію»

Відомий український учений-генетик Олександр Коляда вкотре підтвердив, що жодних генів гомосексуальності не існує, а геями чи лесбійками не народжуються. Про це він сказав Раміні Есхакзай у інтерв’ю у програмі «Ходят слухи». При цьому зазначив, що віднайти цей ген науковці намагаються вже років 30 і щоразу їх спроби провалюються із тріском. Адже ймовірно такого гена просто не існує. Далі – пряма мова.

Раміна Есхакзай поставила науковцю пряме запитання: «Сексуальна орієнтація теж генетично закладена?»

У відповідь на це Олександр Коляда сказав: «Зараз прийнято вважати, що ні. Були спроби знайти гени гомосексуальної орієнтації, і всі ці спроби провалились. Кожні три роки ця історія повторюється, з’являються щоразу якісь сенсаційні відкриття. Але всі вони журналістські. Насмілюся сказати, що наука, напевно, ніколи не знайде ген, який відповідає за гомосексуальну орієнтацію. Бо це досліджується вже років 30 і провалюється, тому, швидше за все, такого гена не існує. Пануюча теорія говорить про те, що провідну роль в формуванні орієнтації грає внутрішньоутробний розвиток. Тобто баланс гормонів матері і дитини, рівень стресу під час вагітності – це все більш значиме, ніж генетика і ті фактори середовища, в яких людина народжується. Тому ми не до кінця розуміємо як це працює, це теорія, ми на неї спираємося. І, швидше за все, років через 10 ми будемо думати про це по-іншому. Але зараз, спираючись на дослідження Діка Свааба, ми думаємо так: гормональний стан матері більш важливий ніж гени та події після народження».

Нагадаємо, Руслан Кухарчук, голова руху «Всі разом!» брав участь у телевізійній дуелі «Ідеологія з Тетяною Даниленко» на каналі «Обозреватель». Там його опонентом був Віктор Пилипенко, активіст ЛГБТ-руху. В ефірі Кухарчук також зазначав про відсутність гену гомосексуальності, спираючись на дослідження науковців. Подивитися відео дуелі та почитати цитати можна ТУТ.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram