“Філософія зрозумілою мовою” – навчальна програма Сергія Чаплигіна

Актуально
23.12.2021
“Філософія зрозумілою мовою” – навчальна програма Сергія Чаплигіна

Філософ, історик, резидент Кабінету експертів Сегрій Чаплигін створив спеціальний бот для телеграм та вайбер-користувачів, який навчатиме філософії простою неакадемічною мовою. Програма складається з чотирьох частин: філософія себе; філософія дому; філософія спільноти; філософія держави. Автор курсу переконаний, що всі наші вчинки, які виходять за рамки біологічних інстинктів, мають в собі філософське підґрунтя, неважливо згодні ми з цим чи ні. “Якщо Ви зрозумієте філософію, Ви зрозумієте себе, світ навколо себе та в кожному явищі бачитимете першопричину, а не наслідок”, – запевняє Сергій Чаплигін. 

Резидент Кабінету експертів Чаплигін на своїй сторінці в фейсбук пояснює актуальність вивчення філософії в ненаукових колах: “Сьогодні дехто вважає, що філософія це не серйозно, а ось політика чи економіка – це солідно, це основа основ. Насправді ж, друзі мої, все навпаки. Той, хто знає Вічність – знає все. Той, хто знає про тимчасові матеріальні закономірності циркуляції грошей, товарів та послуг або про пропорційну чи мажоритарну систему виборів – не знає навіть того, що йому здається, що він знає. Бо, як економіка, так і політика є, всього-на-всього, вторинними похідними від філософії. Оскільки коріння всіх політичних та економічних теорій лежать саме в філософії, а не в політиці чи економіці”.

Долучитися до боту і записатися на курс можна ТУТ. 

Щоб розібратися із філософськими питаннями, Чаплигін запускає навчальний продукт “Філософія зрозумілою мовою”. Навчання побудоване за принципом пошуку відповідей на питання. Загалом буде 93 завдання по 25 хвилин кожне. Тематика курсу також досить цікава і складатиметься із таких блоків:

– Філософія себе (дасть відповіді на запитання: Що таке людина? Що таке свідомість? Що таке розум? Чи існує душа і що це таке? Яке наше призначення і чи є воно взагалі?);

– Філософія дому (дасть відповіді на запитання: Що таке сім’я? Роль сім’ї в вихованні? Стосунки з батьками; Стосунки між старшими та молодшими дітьми; Рольові моделі в дитячій поведінці; Яким має бути дім?)

– Філософія дружби (дасть відповіді на запитання: Що таке дружба і хто такий друг? Колективи, яких ми не обираємо; Колективи, які ми обираємо; Конфлікт “індивідуалізм-колективізм”; Для чого нам Інші люди?)

– Філософія держави (дасть відповіді на запитання: Походження держави; Мета існування держав; Без(поза)державні спільноти; Як гинуть і створюються імперії;  Філософські засади існування держави Україна).

Долучитися до боту і записатися на курс можна ТУТ. 

Нагадаємо, Сергій Чаплигін нещодавно був гостем студії Кабінет експертів, де говорив про деформацію таких понять як лібералізм та емансипація. Подивитися цей випуск можна ТУТ.  

А трохи раніше філософ, історик, публічний інтелектуал Чаплигін розповідав про суверенітет України. Цей випуск був приурочений до Дня Незалежності України.

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram